Genij na koljenima

Trump u ovim trenucima zapravo proživljava političku katastrofu i ranjiviji je nego ikad prije. Evo zašto

Denis Romac

Reuters

Reuters

Neustrašivi se predsjednik prepao kada je vidio da su desničarski mediji prijedlog označili za izdaju Trumpova obećanja o zidu na granici s Meksikom, jedno od ključnih predizbornih obećanja



Američka politika odvija se u dvogodišnjim ciklusima, s obzirom na to da se u Americi svake dvije godine održavaju kongresni izbori, a svake četiri godine predsjednički. Tekući izborni ciklus započeo je koncem prošle godine u trenutku kada su okončani kongresni izbori, a završit će predsjedničkim izborima u studenome 2020. godine. Kampanja za naredne izbore počinje trenutkom okončanja prethodnih izbora, tako da je kampanja za predsjedničke izbore 2020. godine započela objavom rezultata kongresnih izbora početkom studenoga prošle godine, kada je aktualni predsjednik Donald Trump izgubio kontrolu nad Zastupničkim domom, zadržavši vlast u Senatu.


Poražen od Pelosi


A aktualni predsjednik, samoproglašeni najbolji predsjednik u američkoj povijesti, snažan lider i najbolji pregovarač na svijetu, kojemu nitko nije dorastao, u tu kampanju ulazi oslabljen i ranjiv, slabiji nego ikad u prethodne dvije godine. Trump upravo proživljava najteže trenutke u Bijeloj kući, a razlog za to nije gubitak Zastupničkog doma, s obzirom na to da stranka koja ima predsjednika po tradiciji na prvim kongresnim izborima u njegovom mandatu gubi Zastupnički dom, a katkad i Senat.


Razlog je u nevjerojatnom, gotovo nezamislivom Trumpovom pregovaračkom fijasku zbog blokade financiranja savezne vlade povodom njegova zahtjeva za financiranjem zida na granici s Meksikom. I da stvar bude gora, taj se Trumpov fijasko dogodio pod svjetlima reflektora, pod kojima se aktualni predsjednik, zvijezda televizijskih reality emisija, osjeća dominantno i nepobjedivo. I to nije sve. Trumpa je, u čemu moramo prepoznati puno više od puke simbolike, porazila Nancy Pelosi, prva žena na čelu američkog Kongresa i nova/stara zvijezda demokrata, žena iznimne političke spretnosti koja je Trumpu pokazala kako se biju političke bitke. Trumpove nevolje započele su u drugoj polovici prosinca, u trenutku kada je naprasno povukao suglasnost za dogovor kojim je republikanski Senat već bio potvrdio zakonski prijedlog identičan prijedlogu što su ga ranije potvrdili i u Zastupničkom domu, a kojim je osigurano privremeno financiranje savezne vlade. U prijedlogu se za sigurnost južne granice s Meksikom predviđao iznos od 1,3 milijarde dolara, premda u njemu uopće nema spomena famoznog zida. Ali Trump se odjednom predomislio povukavši suglasnost za dogovor. Razlog je prozaičan. Neustrašivi se predsjednik prepao kada je vidio da su desničarski mediji takav prijedlog označili za izdaju Trumpova obećanja o zidu, koji je bio jedno od ključnih predizbornih obećanja na izborima 2016. godine na kojima je pobijedio.Trump je zatim suglasnost za financiranje vlade uvjetovao dodjelom 5,6 milijardi dolara za zid, čime je zapravo demokrate ucijenio blokadom vlastite vlade, što je, naravno, dodatan apsurd, uz onaj da je Trump uz obećanje o izgradnji zida obećao i da će taj zid platiti Meksiko, a onda je od Kongresa tražio novac za njegovo financiranje. Republikanci su u više navrata blokirali Obaminu vladu, ali su to činili kao opozicija, pokušavajući naškoditi Obami i njegovoj vladi.

Neviđena ucjena


Trumpova blokada vlade zbog zida ne samo da je bila najdulja u povijesti, nego je dotad neviđena politička ucjena završila za Trumpa samo onako kako je i mogla završiti: potpunom političkom katastrofom. Nova demokratska šefica Zastupničkog doma jasno je Trumpu dala na znanje da za zid neće dobiti ni dolar, nakon čega se zatečeni predsjednik doslovce sudario sa zidom, ali zidom sastavljenom od američkih ustavnih pravila, koja jasno propisuju ovlasti i ograničenja svim tijelima vlasti, pa i predsjedniku države. Američki ustav zadužio je Zastupnički dom za raspoređivanje proračunskog novca, što Trump, koji o političkim i ustavnim pravilima očito ne zna puno, a zna se i da ne sluša ono što mu govore njegovi savjetnici, očito nije mogao shvatiti ni prihvatiti. A kako je Zastupnički dom u rukama demokrata, Trump je naposljetku morao kapitulirati, iako je svoju odluku o obustavi blokade pokušao prikazati kao kompromis. Kriza je kulminirala nakon što je Pelosi kao šefica Kongresa zbog blokade otkazala Trumpov govor o stanju nacije, prvotno zakazan za kraj siječnja. Trump je uzvratio djetinjasto. U trenutku kada je Pelosi već bila na putu za aerodrom, odakle je trebala odletjeti u posjet američkim vojnicima u Afganistanu, Trump joj je kao zapovjednik vojske uskratio korištenje vojnog aviona. No Pelosi nije popustila. Dok traje blokada, Trump ne može u Kongres. I naposljetku je Trump pristao na deblokadu vlade, zbog koje je skoro milijun saveznih radnika dulje od mjesec dana bilo bez plaća, a da zauzvrat nije dobio ništa. Za pregovaračkog genija kakvim se smatra bio je to ponižavajući ishod. Takvim su ga shvatili i Amerikanci, s obzirom na to da se Trumpov rejting prema anketi Associated pressa strmoglavio na rekordno niskih 34 posto.




Trumpa bi trebala osobito zabrinuti činjenica da mu je pao i rejting među republikancima, na ispod 80 posto, a kada se tome pridoda činjenica da su republikanci na nedavnim kongresnim izborima izgubili Michigan, Pennsylvaniju i Wisconsin, Trumpovi izgledi da na sljedećim predsjedničkim izborima 2020. osvoji 270 elektorskih glasova, koliko ih treba za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima, ozbiljno su dovedeni u pitanje.


I pritom valja imati na umu kako Trumpova agonija sa zidom i blokadom vlastite vlade još nije okončana, zbog čega Trump ovu priču još ne može pomesti pod tepih. Njegova bitka za zid nastavlja se za nekoliko dana, s obzirom na to da je dogovoreno samo trotjedno financiranje vladinih ministarstava i agencija. Malo je vjerojatno da će Trump odustati od zida koji je postao njegova fiksacija i pitanje života i smrti, što je jasno dao do znanja i u svom govoru naciji u utorak, baš kao što su i izgledi da će Pelosi i demokrati sada odjednom popustiti i pristati na financiranje Trumpova zida ravne nuli.


Nepredvidljiv i mušičav


Ni tu, međutim, nije kraj mukama nepredvidljivog i mušičavog predsjednika. Dostupne informacije govore da se opsežna ruska istraga posebnog istražitelja Roberta Muellera, koji istražuje rusko uplitanje u predsjedničke izbore 2016., privodi kraju, što je još jedan razlog za strah aktualnog predsjednika. O tome svjedoči i njegova glavna poruka demokratima u govoru o stanju nacije, u kojoj je on ultimativno zahtijeva obustavu »suludih stranačkih istraga« protiv sebe i svoje administracije, misleći prvenstveno na Muellerovu istragu, ali i na brojne druge kongresne i kaznene istrage što se zbog sumnji na nezakonitosti i teška kriminalna djela u ovom trenutku vode protiv Trumpa, njegove pobjedničke kampanje, njegovih suradnika, njegove tvrtke i njegove administracije, kao i one koje će tek biti otvorene. Trump je u četvrtak na Twitteru konstatirao kako su demokrati »poludjeli«. »Republikanci nikad ovo nisu radili predsjedniku Obami, jer ne bi bilo vremena za vođenje vlade«, komentirao je ogorčeno Trump na Twitteru, tvrdeći kako je riječ o »nastavku lova na vještice« i istraživanju »svakog aspekta njegova života, financijskog i privatnog, pa i kada za to nema nikakvog razloga«. No Muellerova bi istraga, kojom se istražuju veze Trumpa i njegovih suradnika s ruskim dužnosnicima, slažu se analitičari, mogla biti sudbonosna za Trumpa. Ta istraga, čije unutarnje dimenzije izvan SAD-a malo tko shvaća, osobito u kombinaciji s ostalim Trumpovim slabostima, može ugroziti njegov reizbor 2020. godine. Trump je nedavno ostao bez ključnih savjetnika, koji su ga koliko-toliko kontrolirali, tako da će još intenzivniji sukobi u narednom razdoblju biti jedina Trumpova politička strategija kojom će se pokušati održati u Bijeloj kući. Već se špekulira o velikim razilaženjima unutar republikanskih redova oko potpore Trumpu, što i jest glavni razlog zbog kojeg je većina Trumpovih ovotjednih poruka u Kongresu ipak bila upućena upravo sumnjičavim republikanskim zastupnicima. Već se spominju i imena drugih potencijalnih republikanskih predsjedničkih kandidata, koja će izbiti u prvi plan u slučaju da donatori procijene da Trump ne može osvojiti drugi mandat. Medijska izvješća čak spominju i rastuće nezadovoljstvo među republikancima u Senatu i mogućnost da Trump izgubi potporu gornjeg doma Kongresa. U slučaju da se takve najave obistine, premda je to malo vjerojatno, to bi bio Trumpov politički kraj, s obzirom na to da bi gubitkom Senata Trump izgubio jedinu preostalu polugu za vladanje.