Kakva usporedba

Trump tvrdi da će imati cjepivo do kraja godine: ‘To je naš najveći projekt od razvitka atomske bombe’

Hina

Reuters

Reuters

»Nitko od Drugog svjetskog rata nije vidio nešto slično onome što sada radimo u našoj zemlji. Nevjerojatno«, rekao je Trump u ružičnjaku Bijele kuće, okružen znanstvenicima i vladinim dužnosnicima koji su uključeni u projekt



Američki predsjednik Donald Trump zvučao je uzbuđeno u petak zbog mogućnosti razvitka cjepiva za koronavirus do kraja godine, dok je opisivao kompleksni projekt kao najveći znanstveni pothvat od razvitka atomske bombe.


»Nitko od Drugog svjetskog rata nije vidio nešto slično onome što sada radimo u našoj zemlji. Nevjerojatno«, rekao je Trump u ružičnjaku Bijele kuće, okružen znanstvenicima i vladinim dužnosnicima koji su uključeni u projekt.


Predsjednik je rekao da se nada da će cjepivo biti gotovo do kraja godine – ranije nego što su njegovi najvažniji znanstvenici prethodno sugerirali – no da zemlja svejedno nastavlja s okončavanjem ekonomske karantene.




»S cjepivom ili bez cjepiva, započinjemo«, rekao je Trump. Ako ne bude cjepiva, zemlja se treba boriti i virus će u konačnici nestati, dodao je.


Predsjednik je rekao da Washington ne radi sam na razvoju cjepiva, već sa saveznicima, pa čak i konkurentskim državama.


»Radimo zajedno s mnogim različitim državama… Nemamo ego«, rekao je.


Naglasio je kako će cjepivo kada se jednom proglasi efikasnim i sigurnim biti odmah dostupno za masovnu distribuciju.


Trump je istaknuo da je novi voditelj projekta Moncef Slaoui rekao da je vidio prve rezultate rada na cjepivima koji su »me učinili još uvjerenijim da ćemo moći dostaviti nekoliko stotina milijuna doza cjepiva do kraja 2020. godine.«