Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Pripreme za novi summit

Trump primio Kimovog pomoćnika zbog nuklearnih pregovora

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2019. u 22:11 2019-01-18T22:11:27+01:00

Taj susret sredinom dana s Kim Yong Cholom u Ovalnom ured bio je usmjeren na nastavak napretka prema definitivnoj i u potpunosti provjerivoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, navela je Bijela kuća u priopćenju

WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump je u petak primio 'desnu ruku' Kim Jong Una u Bijeloj kući na ključnim razgovorima usmjerenim na pripremanje novog summita američkog i sjevernokorejskog čelnika kako bi se pokrenuli nuklearni pregovori koji su sada u zastoju.

Taj susret sredinom dana s Kim Yong Cholom u Ovalnom ured bio je usmjeren na nastavak napretka prema definitivnoj i u potpunosti provjerivoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, navela je Bijela kuća u priopćenju.

Taj susret je uslijedio nakon prvog sastanka u petak ujutro u hotelu u Washingtona između tog izaslanika, američkog državnog tajnika Mikea Pompea i specijalnog izaslanika Sjedinjenih Država za Sjevernu Koreju Stephena Bieguna.

Kim Yong Chol i Pompeo su pozirali fotografima prije nego su održali 45-minutni sastanak koji bi mogao odrediti mogu li dvije strane ostvariti napredak.

Trojica dužnosnika su vodila dobar razgovor o naporima za postizanje napretka u vezi obveza koje su preuzeli predsjednik Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un tijekom summita u Singapuru prošle godine, obznanio je State Department.

Nema naznaka da je došlo do smanjivanja razlika između zahtjeva SAD-a da Sjeverna Koreja obustavi program nuklearnog oružja koji ugrožava Sjedinjene Države ili oko zahtjeva Pyongyanga za ukidanjem teških sankcija.

Nešto prije dolaska kim Yong Chola u četvrtak Trump, koji je nakon summita u Singapuru objavio da je završena nuklearna opasnost koju je predstavljala Sjeverna Koreja, je otkrio moderniziranu američku strategiju obrane od projektila koja je izdvojila tu zemlju kao sadašnju i »iznimnu ugrozu«.

Početkom studenoga je u posljednji trenutak otkazan dolazak tog visokog sjevernokorejskog dužnosnika. Kim Yong Chol je već u proljeće 2018. pokrenuo diplomatski proces koji je omogućio napredak nakon 2017. kada je Sjeverna Koreja izvela balistička i atomske testiranja za što je kažnjena međunarodnim sankcijama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.