Američki predsjednik izaziva kritike

Trump okrivio i ljevičarske ekstremiste za nasilje; pohvalio ga bivši vođa Ku Klux Klana

P. N.

Reuters

Reuters

"Bila je skupina na jednoj strani, nazovite je ljevicom... koja je krenula napadati drugu skupinu. Vi možete reći što hoćete, ali upravo to se dogodilo", nadodao je američki predsjednik



NEW YORK Američki predsjednik Donald Trump jučer je ustvrdio da su ljevičarski i desničarski ekstremisti izazvali nasilje tijekom prosvjeda bijelih nacionalista u Virginiji za vikend, otvorivši pitanje američkog odnosa prema rasnim pitanjima i oko njegove sposobnosti da riješi krizu, piše Reuters.


Trump, koji je svojim prvim reakcijama na nasilje izazvao kritike među republikancima i demokratima, u utorak je tako ‘ublažio’ stajalište okrivivši obje strane za nasilje, dok se od njega tražilo da izravno osudi Ku Klux Klan, neonaciste i bijele suprematiste.


Djelujući ljutito i razdraženo, predsjednik je rekao da je njegova prvotna reakcija bila zasnovana na informacijama s kojima je tada raspolagao.




“Imate s jedne strane skupinu koja je loša, a s druge strane skupinu koja je također vrlo nasilna. Nitko to ne želi reći, ali ja ću to reći upravo sad”, rekao je Trump aludirajući na ljevičarske i desničarske ekstremiste – prosvjednike.


“Nisu svi ti ljudi bili neonacisti, vjerujte mi. Niti su svi oni bili bijeli suprematisti”, rekao je Trump o sudionicima prosvjeda.


“Bila je skupina na jednoj strani, nazovite je ljevicom… koja je krenula napadati drugu skupinu. Vi možete reći što hoćete, ali upravo to se dogodilo”, nadodao je američki predsjednik.


 


Podsjetimo, nasilje je izbilo u subotu nakon što su se nacionalisti okupili u Charlottesvilleu, na skupu “Ujedinimo desnicu” u znak prosvjeda protiv planiranog uklanjanja kipa Roberta E. Leeja, zapovjednika Konfederacijske vojske koja se borila protiv ukidanja ropstva tijekom američkog Građanskog rata.


Mnogi su sudionici prosvjeda nosili oružje, palice i štitove, a neki i kacige. Protuprosvjednici su stigli slično opremljeni – s palicama, kacigama i štitovima.


Dvije su se strane sukobile na ulici prije no što se automobil zaletio u protuprosvjednike, usmrtivši jednu ženu i ozlijedivši 19 osoba.


Dvadesetogodišnjak iz Ohija James Fields, za kojeg se kaže da simpatizira nacizam, optužen je za ubojstvo.


Dvojica policajca tog su dana također izgubili život u padu helikoptera kojim su nadzirali prosvjede.


 


***


Trump je u subotu u svojoj prvoj reakciji na nasilje osudio mržnju i nasilje “sa svih strana”. Ta je izjava izazvala oštre kritike među političarima svih opredjeljenja  jer nije izravno osudio bijele nacionaliste čije je prisustvo u južnom gradu po mišljenju mnogih izazvalo nerede.


Njegovi su kritičari ocijenili da su Trumpove izjave pokazale njegovo odbijanje da osudi skupine desničarskih ekstremista koji su njegovi birači.


Ponukan krtikama i zgražanjima, Trump je dva dana kasnije objavio priopćenje u kojem je nazvao “Ku Klux Klan, neonaciste, bijele suprematiste te druge skupine koje promoviraju mržnju nespojivim s svime što čini američke vrijednosti”.


No i tu su njegov izjavu Trumpovi kritičari odbacili kao preslabu i zakašnjelu.


Trumpove jučerašnje izjave u kojima kaže da i ljevičarske ekstremiste smatra odgovronima za nasilje u Charlottesvilleu izazvale su još veću buru.


Bivši vođa Ku Klux Klana David Duke pohvalio je Donalda Trumpa putem Twittera.


“Hvala Vam predsjedniče Trump na vašem poštenju i hrabrosti u iznošenju istine o Charlottesvilleu i osudi ljevičarskih terorista skupina BLM i Antifa”, napisao je Duke na Twitteru. (BLM je kratica za Black Lives Matter, što znači ‘Životi crnaca vrijede’, a Antifa je kratica za antifašiste.)