Konferencija za medije

Trump okrivio američke obavještajne službe za ”lažni ruski dosje”: To je nešto što bi učinila nacistička Njemačka

Hina

Reuters

Reuters

»Ako Putin voli Donalda Trumpa, to smatram prednošću, a ne rizikom«, rekao je Trump pred oko 250 novinara natiskanih u predvorju njegovih newyorških ureda.



 Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ljutito je osudio objavljivanje tvrdnja kako je uhvaćen u kompromitirajućem stanju u Rusiji i napao američke obavještajne službe zbog curenja te informacije.


»Mislim da je to bilo sramotno, sramotno da su obavještajne agencije dopustile objavljivanje informacija za koje se pokazalo da su lažne i krivotvorene«, rekao je Trump na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon pobjede na izborima 8. studenoga. Nazvao je dosje u kojemu se o njemu tvrde opscenosti »krivotvorenim vijestima« i »lažnim stvarima«.»Mislim da je to sramota…To je nešto što bi učinila nacistička Njemačka«, rekao je republikanac nekoliko dana prije preuzimanja dužnosti predsjednika. Trump je priznao da je Rusija vjerojatno hakirala Demokratski nacionalni odbor i emailove drugih najviših demokratskih dužnosnika tijekom predsjedničke kampanje 2016., ali je branio svoj cilj uspostave boljih odnosa s Moskvom.»Ako Putin voli Donalda Trumpa, to smatram prednošću, a ne rizikom«, rekao je Trump pred oko 250 novinara natiskanih u predvorju njegovih newyorških ureda.

Trump, koji je rekao kako se nada dobrim odnosom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali da to ne može jamčiti, kazao je kako je zatražio od obavještajnih dužnosnika izvješće o obrani od hakiranja za 90 dana.


O dosjeu koji se pojavio u utorak prvi je izvijestio CNN. Buzz-Feed je objavio cijeli navodni dokument.Dvojica američkih dužnosnika rekli su da su navodi, koje je jedan od njih nazvao »nedokazanim«, sadržani su u dvostraničnom dopisu pridodanom izvješću o ruskom miješanju u izbore 2016. koje je prošli tjedan predstavljeno Trumpu i predsjedniku Baracku Obami. Novoizabrani predsjednik već dugo govori o tome kako se nada poboljšati odnose s Moskvom, ali su njegovi planovi došli pod povećalo nakon što su američke obavještajne službe zaključile da je Rusija koristila kibernetičke naopade i druge metode kako bi utjecala na izbore u njegovu korist u odnosu na demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Trump je na konferenciji za novinare isto tako govorio o svojim planovima da vrati proizvodna radna mjesta iz tvornica u drugim zemljama te napao farmaceutske tvrtke zbog cijena lijekova.