Ultradesničar ''na tapetu''

Trump o nekadašnjem bliskom suradniku: Steve Bannon je ”izgubio razum”

Hina

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da je njegov negdašnji bliski suradnik u kampanji i bivši glavni strateg Bijele kuće Steve Bannon »izgubio razum« nakon što je taj ultradesničar kritizirao predsjednikova sina i zeta zbog »izdajničkog« sastanka s Rusima. »Steve Bannon nema ništa samnom niti s mojim predsjedništvom. Kada je dobio otkaz nije samo izgubio posao nego i razum«, rekao je Trump.

Trum je kazao da Bannon nije zaslužan za njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. i da je kriv za gubitak senatorskog mjesta u Alabami koje su republikaci imali više od 30 gopdina.


»Steve se pravi da je u ratu s medijima koje naziva oporbenom strankom, a provodio je vrijeme u Bijeloj kući puštajući lažne informacije u medije kako bi se pokazao važnijim nego što je bio. To je jedina stvar koju dobru radi«, dodao je američki predsjednik.


Bannon je nazvao je sastanak Trumpovog sina i glavnih dužnosnika iz kampanje sa skupinom Rusa u lipnju 2016. »izdajničkim« i »nedomoljubnim«, pokazuju ulomci iz nove knjige koje je u srijedu dobio na uvid Reuters.




Bannon je ostao zaprepašten susretom u Trump Toweru u New Yorku na kojem je ruski odvjetnik navodno ponudio inkriminirajuće informacije o predsjedničkoj kandidatkinji demokrata Hillary Clinton, stoji u knjizi »Fire and Fury: Inside the Trump White House« (»Vatra i bijes: unutar Trumpove Bijele kuće«), autora Michaela Wolffa.


Wolff, inače novinar Hollywood Reportera, knjigu je napisao na temelju više od 200 razgovora s predsjednikom, njegovim najbližim suradnicima i članovima administracije.


Na susretu koji je organizirao Trumpov sin Donald Jr. sudjelovao je i predsjednikov zet Jared Kushner, kao i tadašnji šef kampanje Paul Manafort. Taj je sastanak postao tema savezne istrage o potencijalnoj uroti Trumpa i Rusije na izborima, što američki predsjednik odbacuje.»Trojica istaknutih dužnosnika kampanje smatrali su da je dobra ideja susresti se sa stranom vladom unutar Trump Towera, u konferencijskoj sali na 25. katu, bez odvjetnika. Nije bilo odvjetnika«, rekao je Bannon u toj knjizi. »Čak i ako ne mislite da je to izdaja, nepatriotski čin ili grozno sr..e, a ja mislim da je sve to, svejedno bi odmah trebali pozvati FBI«, istaknuo je Bannon.Bannon je postao Trumpov šef kampanje u mjesecima uoči izbora u studenom 2016., nakon susreta u Trump Toweru, a nakon izborne pobjede je postao glavni strateg Bijele kuće tijekom turbulentnih prvih osam mjeseci predsjedništva.Trump mu je uručio otkaz u kolovozu, uklonivši tog krajnje desnog arhitekta svoje pobjede i glavnog poticatelja nacionalističkih i antiglobalizacijskih aspekata njegove politike.