Protiv sustava

Trump naredio Pentagonu da SEAL-ovcu osuđenom jer se slikao s truplom zatvorenika ostavi status

Hina

REUTERS

REUTERS



Američki predsjednik Donald Trump naredio je Pentagonu da ostavi pripadniku mornaričkih SEAL-ovaca, koji je osuđen zbog protuzakonitog ponašanja, status člana te elitne postrojbi umjesto da se taj status preispita, izjavio je u ponedjeljak ministar obrane Mark Esper.


Ta Esperova izjava pokazuje kako je Trump opetovano intervenirao u slušaju šefa specijalnih operacija Edwarda Gallaghera, kojeg je vojna porota oslobodila optužbe za ubojstvo uhvaćenog borca Islamske države, ali je proglašen krivim zbog poziranja s njegovim truplom. 


Nakon što mu je vratio čin 15. studenoga, Trump je u nedjelju izdao naredbu da se zaustavi plan vojske o preispitivanju statusa.




“Nisam bio zadovoljan načinom na koji je mornarica postupala u procesu protiv mornaričkog SEAL-ovca Eddiea Gallaghera. Prema njemu se postupalo vrlo loše, ali je unatoč tomu oslobođen svih važnijih optužaba”, tvitao je Trump. “Tada sam vratio Eddiev čin”.


“Razgovarao sam s predsjednikom u nedjelju. Dao mi je naredbu da Eddie Gallagher zadrži svoju značku trozupca”, rekao je Esper novinarima u Pentagonu.


Esper kaže da je on zagovarao redovni postupak u tom slučaju, ali je istaknuo da kao predsjednik, Trump ima “svako pravo, ovlast i privilegij da učini ono što želi”.


To je njegova prva izjava otkako je otpustio tajnika mornarice Richarda Spencera zbog vođenja slučaja Gallagher.


Esper je iznio i novi detalj o tome zašto je otpustio Spencera, kazavši da je tajnik želio sklopiti dogovor ‘sa strane’ s Bijelom kućom koji je “u suprotnosti s onim što smo dogovorili i u suprotnosti s javnim stajalištem tajnika Spencera” koji je, kako se činilo, zagovarao da postupak vojnog pravosuđa ide dalje.


“Saznali smo da je nekoliko dana prije tajnik Spencer predložio dogovor kojim bi jamčio, ako bi predsjednik dopustio mornarici vođenje tog slučaja, da će Eddieu Gallagheru biti vraćen čin, omogućeno da zadrži trozubac te da ode u mirovinu.”