Kirstjen Nielsen

Trump na čelo Ministarstva domovinske sigurnosti postavlja cyber stručnjakinju

Hina

Reuters

Reuters



Američki predsjednik Donald Trump nominirat će stručnjakinju za cyber sigurnost Kirstjen Nielsen da predvodi Ministarstvo domovinske sigurnosti, priopćeno je iz Bijele kuće.


Ako nominaciju potvrdi Senat, Nielsen preuzima kormilo nad golemim ministarstvom s više od 240.000 službenika, odgovornih za sigurnost američkih granica i aerodroma, imigracijsku politiku, reakciju na prirodne katastrofe, prihvat izbjeglica i druga pitanja.


Nielsen (45) je ekspert za cyber sigurnost sa značajnim životopisom u domovinskoj sigurnosti, koji uključuje rad u administraciji za sigurnost prometa i u Vijeću domovinske sigurnosti bivšeg republikanskog predsjednika Georgea W. Busha.




Nielsen je bila šefica kabineta umirovljenog generala Johna Kellyja dok je on bio ministar domovinske sigurnosti u prvim mjesecima Trumpova mandata.


Kelly ju je uveo u Bijelu kuću kada ga je Trump imenovao za šefa kabineta u srpnju kako bi smijenio Reincea Priebusa nakon samo šest mjeseci provedenih na tom položaju.


Nielsen je trenutno savjetnica šefa glavnog stožera Bijele kuće, a njezina nominacija na ministarsku dužnost zahtijeva potvrdu Senata.