Nakon odluke o carinama

Trump na Twitteru: Trgovinski ratovi su dobri i lako ih je dobiti

Hina

Reuters

Reuters

Dan nakon najave o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija Trump je poručio: »Kada zemlja (SAD) gubi mnoge milijarde dolara u trgovini s praktički svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su dobri te ih je lako dobiti«



WASHINGTON Dan nakon najave o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru u petak da su »trgovinski ratovi dobri te ih je lako dobiti«.


Trump je u četvrtak rekao da će od idućega tjedna SAD uvesti carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto, da se zaštite američki proizvođači, premda su dužnosnici Bijele kuće kasnije rekli da se još neki detalji moraju razmotriti.


»Kada zemlja (SAD) gubi mnoge milijarde dolara u trgovini s praktički svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su dobri te ih je lako dobiti«, napisao je Trump na Twitteru.




»Na primjer, kad gubite 100 milijarda s nekom zemljom a ona se pravi pametna, nemojte trgovati više s njom – mnogo dobivamo. To je bar lako!«, stoji u Trumpovoj poruci.


Najava carina potaknula je cijene dionica američkih proizvođača čelika i aluminija, pa je tako dionica U.S. Steela poskupila gotovo 6 posto.


Trump vjeruje da će carine sačuvati radna mjesta, no mnogi ekonomisti kažu da utjecaj povećanja za korisnike čelika i aluminija, poput automobilske i naftne industrije, uništiti više radnih mjesta nego što ih stvaraju ograničenja uvoza.


Europska unija »će oštro i proporcionalno reagirati u obrani svojih interesa«, kazao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i dodao da će Komisija sljedećih dana predstaviti prijedlog protumjera SAD-u, prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) radi uravnoteženja situacije.