Najmanje pedeset ubijenih

Trump likuje nakon pokolja u Orlandu: ‘Zadovoljan sam što sam bio u pravu oko islamskog terorizma’

Hina

Kandidat republikanske stranke Donald Trump koji je tijekom čitavih predizbora poticao na mržnju, izrazio je »zadovoljstvo« što je bio u pravu u vezi s radikalnim islamističkim terorizmom



Donald Trump, kandidat Republikanske stranke za američke predsjedničke izbore, rekao je u ponedjeljak da je zadovoljan što je bio u pravu oko islamske radikalizacije, nakon najgore pucnjave u povijesti SAD-a u kojoj je na Floridi poginulo 50 osoba.


Milijarder, koji se založio za zabranu ulaska na američki teritorij svim muslimanima, zahvalio je na Twitteru ljudima koji mu »čestitaju što je bio u pravu vezano uz radikalni islamski terorizam«.


»No, ne želim čestitke, želim oprez i strogoću. Moramo biti pametni!«, istaknuo je Trump.




On je također napao demokratsku suparnicu Hillary Clinton zbog njezine izjave u kojoj je zločin nazvala »terorističkim činom« i rekla da SAD mora »udvostručiti« napore da zaštiti svoje građane u zemlji i izvan nje.


»Ako Hillary Clinton nakon ovakvog napada još uvijek ne može izgovoriti dvije riječi, »radikalni islamizam« trebala bi se povući iz utrke za predsjedničkog kandidata«, rekao je Trump.


Vlasti nisu službeno potvrdile identitet ubojice kojeg mediji predstavljaju kao Omara Mateena (29), američkog državljanina afganistanskog podrijetla s adresom na Floridi.


Čelnik američke muslimanske grupe CAIR Nihad Awad oštro je u nedjelju osudio pokolj u Orlandu, istaknuvši da ubojica ne predstavlja islamsku vjeru.


»Ovo je zločin iz mržnje i osuđujemo ga u najoštrijem mogućem smislu«, kazao je Awad. »Nećemo se predati mržnji. Nećemo se predati strahu«, poručio je.


U napadu na noćni klub u središtu Orlanda ubijeno je 50 a ozlijeđene 53 osobe. Naoružani napadač koji je otvorio vatru u noći na nedjelju u gay klubu na Floridi identificiran je kao Omar Mateen, američki građanin afganistanskog porijekla.


Brojni čelnici država i vlada osudili su u nedjelju najgori masovni pokolj u povijesti Sjedinjenih Država u kojemu je 50 osoba ubijeno i 53 ranjene u gay klubu u Orlandu, na Floridi koji je, navodi agencija AMAQ, povezan sa skupinom Islamskom državom a počinio ga je »borac IS-a«.


Francuski predsjednik Francois Hollande je u priopćenju »s užasom osudio pokolj (…) i izražava punu potporu Francuske i Francuza američkim vlastima i narodu u toj kušnji«.


Britanski premijer David Cameron je na Twitteru poručio da je »užasnut vijestima o noćašnjem pokolju u Orlandu. Moje su misli sa žrtvama i s njihovim obiteljima«.Papa Franjo je preko svog glasnogovornika Federica Lombardija rekao da je »strašan pokolj koji se dogodio u Orlandu u kojemu su stradale mnoge nedužne žrtve, potaknuo (…) duboki osjećaj gnušanja, osude, boli i uznemirenosti zbog još jedne pojave smrtonosnog ludila i bezumne mržnje«.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u priopćenju Kremlja ocijenio da je riječ o »barbarskom zločinu« i izrazio sućut obiteljima žrtava.


Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, u priopćenju je izrazio solidarnost s »LGBT zajednicom i s američkim narodom«, rekavši da »nas teror i mržnja neće promijeniti. Članice NATO-a i dalje će biti ujedinjene u borbi protiv terorizma«.


Talijanski premijer Matteo Renzi je na Twitteru izrazio »solidarnost i potresenost talijanske vlade gnusnim pokoljem u Orlandu, na Floridi. Naše srce je s našom američkom braćom«.


Španjolski premijer Mariano Rajoy je na istoj društvenoj mreži »oštro osudio gnusni napad u Orlandu. Zajedno ćemo se i dalje boriti za slobodu, protiv mržnje i barbarstva. Španjolska je uz SAD«.


Ašraf Gani, predsjednik Afganistana, odakle je obitelj osumnjičenika za pokolj Omara Mateena, poručio je na Twitteru da »osuđuje taj užasan napad u Orlandu i da ništa ne može opravdati ubijanje civila. Moje su misli s obiteljima, žrtvama, s američkim narodom i vladom«.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u priopćenju »u ime izraelskog naroda i vlade uputio američkom narodu izraze iskrene sućuti nakon strašnog napada na LGBT zajednicu u Orlandu«.


Belgijski premijer Charles Michel je na Twitteru rekao da je »žalostan zbog gubitka tolikih nedužnih života u pokolju u Orlandu. Iskreno suosjećamo s obiteljima«.


Američki predsjednik Barack Obama osudio je u nedjelju najgori pokolj u Sjedinjenim Državama u kojemu je 50 ljudi ubijeno u gay klubu na Floridi nazvavši ga »činom terora i mržnje«.


»Sada znamo dovoljno da možemo reći kako je to čin terora i mržnje«, kazao je američki predsjednik u veoma kratkom govoru koji se izravno prenosio iz Bijele kuće.


»Nikakav čin terora i mržnje ne može promijeniti ono što jesmo«, istaknuo je dok se u zemlji zaoštrila retorika protiv homoseksualaca i muslimana, napose zbog predsjedničke utrke.


Kandidat republikanske stranke Donald Trump koji je tijekom čitavih predizbora poticao na mržnju, izrazio je »zadovoljstvo« što je bio u pravu u vezi s radikalnim islamističkim terorizmom.


Zatražio je ostavku predsjednika ne bude li htio rabiti taj izraz drag desnici, ali se predsjednik Obama odbija njime koristiti kako ne bi stigmatizirao čitavu jednu zajednicu.


Obama je ocijenio da je »FBI (savezna policija) dobro učinio što je počeo istragu zbog terorizma«, premda ubojičini motivi još nisu jasni.


Usto je odlučio da se sve zastave na saveznim zgradama spuste na pola koplja u počast žrtvama.


Ubojicu su mediji identificirali kao 29-godišnjeg Omara Seddiquea Mateena, američkog državljanina afganistanskog podrijetla. Napadač je djelovao sam i ustrijeljen je u pucnjavi s policijom.


Navodno je prisegnuo na vjernost skupini Islamskoj državi tijekom poziva broja hitne službe, prenose CNN i NBC.


AMAQ, novinska agencija povezana s džihadistima IS-a, također tvrdi da je ubojica »borac IS-a«.


Uz 50 mrtvih, u pokolju je i 53 ranjenih, po zadnjem izvješću vlasti koje su pozvale na darivanje krvi.


Ministar unutarnje sigurnosti Jeh Johnson i ministrica pravosuđa Loretta Lynch otkazali su sudjelovanje na ministarskoj sjednici predviđenoj u Pekingu.