Američki predsjednik

Trump kaže da je rizik od koronavirusa u SAD-u i dalje vrlo nizak i da su spremni na sve

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



WASHINGTON  Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u srijedu kako je rizik od koronavirusa u SAD i dalje vrlo nizak ali da su spremni učiniti sve kako bi se spriječila pojava epidemije.


Potpredsjednika Mikea Pencea imenovao je prvih čovjekom za provođenje mjera za suzbijanje koronavirusa te izjavio kako se zasad ne razmatra mogućnost ograničenja putovanja u i iz zemalja poput Južne Koreje i Italije koje je zahvatila epidemija.


“Rizik za američki narod i dalje je vrlo nizak. Spremni smo za prilagodbu i spremni smo učiniti sve što moramo da se virus ne širi”, kazao je Trump dodavši kako će prihvatiti svaki novčani iznos koji Kongres odredi za borbu protiv koronavirusa.




Trump smatra kako je širenje virusa u SAD neizbježno. “Vjerojatno će se dogoditi. Može biti na vrlo niskoj razini ili može biti na većoj razini. Što god se dogodilo, u potpunosti smo spremni”, kazao je.


Američki ministar zdravstva Alex Azar rekao je kako je u SAD trenutno 59 osoba oboljelo od koronavirusa, uključujući 42 američka putnika vraćena s kruzera Diamond Princess, koji je usidren u Japanu.


Zdravstveni stručnjaci upozorili su Amerikance da se pripreme za veći broj slučajeva koronavirusa, a New York je objavio kako je je spreman osigurati dodatnih 1.200 bolničkih kreveta za potrebe oboljelih.


Iako u gradu dosad nije bilo potvrđenih slučajeva koronavirusa, gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio pozvao je saveznu vladu da im pomogne u nabavci 300.000 dodatnih zaštitnih maski.