Richard Grenell

Trump imenovao veleposlanika u Berlinu ravnateljem obavještajne agencije, demokrati ga nazivaju ‘potrčkom’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



WASHINGTON Donald Trump je u srijedu objavio da će svog sadašnjeg veleposlanika u Njemačkoj Richarda Grenella imenovati privremenim ravnateljem nacionalne obavještajne agencije koja pod sobom ima sedamnaest obavještajnih služba.


“Sretan sam što vas mogu obavijestiti da će naš veoma poštovani veleposlanik Richard Grenell postati naš privremeni ravnatelj nacionalne obavještajne agencije. Rick je iznimno dobro služio našoj zemlji i jedva čekam da surađujem s njim”, napisao je američki predsjednik na Twitteru.


Imenovanje Richarda Grenella, odanog suradnika Donalda Trumpa, još mora potvrditi Senat kako bi postao stalni ravnatelj nacionalne obavještajne agencije.




Pedesettrogodišnji Grenell, bivši glasnogovornik izbornog stožera Mitta Romneyja 2012., koji ne skriva svoju homoseksualnost, svojim je nediplomatskim izjavama naljutio mnoge njemačke čelnike.


Napose je optužio Berlin da “vrijeđa” Sjedinjene Države jer je njemački ministar usporedio američku i kinesku špijunažu.


Grenell će zamijeniti sadašnjeg privremenog ravnatelja nacionalne obavještajne agencije Joea Maguirea kojemu je predsjednik Trump zahvalio na “iznimnom zalaganju”.


Neki su demokrati u srijedu kritizirali nedostatak iskustva Richarda Grenella u obavještajnim poslovima nazivajući ga čak “potrčkom” Donalda Trumpa.