Blokirao bi slanje novca

Trump ima plan kako da Meksiko plati zid na granici

Hina

Reuters

Reuters



Donald Trump predložio je u utorak u sklopu predizborne kampanje blokiranje slanja novčanih doznaka Meksikanaca koji žive i rade u Sjedinjenim Državama kako bi prisilio Meksiko da plati gradnju zida na granici između dviju zemalja koji bi trebao zaustaviti ilegalne migrante.


»To je laka odluka za Meksiko: jednokratna isplata 5 do 10 milijardi dolara kako bi se nastavilo slanje 24 milijarda dolara u zemlju svake godine«, predviđa plan.


Prijedlog je kritizirao američki predsjednik Barack Obama, kazavši da mnoge politike koje je iznio Trump i njegovi republikanci nanose štetu američkom ugledu u svijetu.




»Ideja da ćemo pratiti sav novac koji se šalje putem Western Uniona u Meksiko, želim vam sreću s time«, rekao je, zauzimajući se za ozbiljne političke prijedloge.


Trump je također predložio uvođenje carina na meksičku robu, ukidanje viza i uvođenje viših naknada za izdavanje viza Meksikancima.


Nadalje, nazvao je »apsolutnom katastrofom« plan proizvođača automobila Ford Motor Co. da izgradi tvornicu u Meksiku u koju bi u gradu San Luis Potosi uložio 1,6 milijarde dolara.


Trump smatra da treba dogovoriti nove odredbe Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) kako »bi se stvorio pošten sporazum za američke radnike«.