'Najgora obmana'

Trump će istraživati istražitelje ruskog uplitanja u izbore: ‘Vidjet ćete stvari koje ne bi vjerovali’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Ako se ove vijesti potvrde, one će pokrenuti nove zabrinutosti o ministarstvu pravosuđa, koje je pod Barrom izgubilo neovisnost i postalo sredstvo političke osvete za Trumpa", izjavio je demokratski parlamentarac Adam Schiff, koji vodi istragu u Zastupničkom domu o opozivu Donalda Trumpa



WASHINGTON Predsjednik Donald Trump rekao je u petak kako povjerava svojem glavnom državnom odvjetniku Williamu Barru istragu o izvorima istrage ministarstva pravosuđa o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. za koju se pokazalo da se radi o “najgoroj obmani” u povijesti Sjedinjenih Država.


U četvrtak navečer je New York Times objavio, pozivajući se na dva izvora bliska predmetu, da je ta do sada upravna istraga koju je nadzirao ministar pravosuđa Barr, postala kriminalistička istraga.


Ta vijest je dodatno pojačala napetosti u Washingtonu nakon što su 24. rujna demokrati pokrenuli istragu u Kongresu kako bi svrgnuli Donalda Trumpa.




Tužitelj John Durham, zadužen za novu kaznenu istragu, sada je ovlašten pozivati svjedoke i preuzimati dokumente.


“Mislim da to postaje jako ozbiljno. Istraživati istražitelje (…) Strašne stvari su se događale u našoj zemlji”, komentirao je Donald Trump pred novinarima u petak. “mislim da ćete vidjeti stvari koje ne bi vjerovali. Bila je to najgora obmana u povijesti naše zemlje”.


Demokrati optužuju Barra da koristi moć ministarstva pravosuđa kako bi istražio nepotvrđene tvrdnje o političkom podrijetlu istrage protiv Trumpove kampanje za dosluh s Rusijom.


“Ako se ove vijesti potvrde, one će pokrenuti nove zabrinutosti o ministarstvu pravosuđa, koje je pod Barrom izgubilo neovisnost i postalo sredstvo političke osvete za Trumpa”, izjavio je demokratski parlamentarac Adam Schiff, koji vodi istragu u Zastupničkom domu o opozivu Donalda Trumpa.


“Ako ljudi nemaju ništa skrivati o glupostima i prekršajima koje su mogli počiniti, nemaju se čega bojati u toj istrazi”, odgovorila je na kanalu Fox News Trumpova savjetnica Kellyanne Conway.


Trump je više puta tražio istragu o porijeklu ruske istrage, za koju tvrdi da je “lov na vještice”, koju su pokrenuli njegovi politički protivnici. Ranije je rekao da je istraga počela “ilegalno” i ocijenio ju politički pristranom. Istraga je pokrenuta uglavnom temeljem Steelova dosijea kojega je naručila kampanja tada Trumpove protivnice Hillary Clinton i Demokratski nacionalni odbor tragajući za Trumpovom kompromitacijom i u kojem je bivši britanski špijun Christopher Steele iznio niz optužbi za povezanost s Rusijom Trumpove kampanje koje su kasnije raskrinkane kao laži.


“Rusku istragu” je vodio specijalni tužitelj Robert Mueller nakon što je u svibnju 2017. smijenjen šef FBI-a James Comey. Muellerova istraga je zaključila kako nije bilo dosluha između Rusije i Trumpove kampanje.