Pregovori o miru

Trump će 3. svibnja primiti palestinskog predsjednika Abbasa

Hina

Reuters

Reuters

»Oni će iskoristiti taj posjet kako bi potvrdili predanost Sjedinjenih Država i palestinskog čelništva pronalaženju i konačnom zaključivanju sporazuma između Palestinaca i Izraela kojim bi se završio sukob«, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump će 3. svibnja primiti palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, dva i pol mjeseca nakon susreta u Washinghtonu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.


»Oni će iskoristiti taj posjet kako bi potvrdili predanost Sjedinjenih Država i palestinskog čelništva pronalaženju i konačnom zaključivanju sporazuma između Palestinaca i Izraela kojim bi se završio sukob«, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.


Abbas koji se u Ramalli sastao s nekoliko američkih dužnosnika, među kojima je bio i šef CIA-e Mike Pompeo i Trumpov specijalni predstavnik Jason Greenblatt, nedavno je ocijenio da nova američka administracija ozbiljno misli pronaći rješenje palestinskog pitanja.




Tijekom telefonskog razgovora s Trumpom sredinom ožujka, on je jasno spomenuo rješenje na načelu dviju država, od kojeg se američki predsjednik ogradio. Sredinom veljače je tijekom primanja izraelskog premijera


Trump rekao da Sjedinjene Države, povijesni čimbenik mirovnog rješenja između Izraelaca i Palestinaca, nisu uvjerene u to rješenje, čime je prekinuo službeni stav američke diplomacije i predsjednika od barem 2001.


Te izjave su izazvale pomutnju, jer osnivanje palestinske države uz Izrael najveći dio međunarodne zajednice smatra rješenjem jednog od najstarijih teritorijalnih sukoba na planetu.


Palestinci žele neovisnu državu u granicama iz 1967. kojoj bi istočni Jeruzalem bio glavni grad, što bi predstavljalo završetak 50 godina okupacije Zapadne obale, Pojasa Gaze i većinski palestinskog dijela Svetog grada.