NAFTA

Trump bi posebne trgovinske ugovore s Kanadom i Meksikom

Hina

Reuters

Reuters



Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da razmišlja o dvama posebnim trgovinskim ugovorima s Kanadom i s Meksikom u trenutku kada zapinju pregovori o izmjeni ugovora o slobodnoj trgovini NAFTA-e između triju zemalja.


»Ne bih imao ništa protiv da imamo poseban ugovor s Kanadom (…) i još jedan s Meksikom«, rekao je Trump na travnjaku ispred Bijele kuće.


»To su dvije veoma različite zemlje«, rekao je, dodavši da je NAFTA, Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini, bio »jadan ugovor za Sjedinjene Države«.




»Gubimo puno novaca s Kanadom i čitavo bogatstvo s Meksikom«, dodao je američki predsjednik, iznoseći novi prijedlog usred međunarodnog trgovinskog sukoba.


U ime »nacionalne sigurnosti«, američka administracija je u četvrtak uvela carine na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, Kanade i Meksika, povijesnih saveznika SAD-a.


Od kolovoza 2017. američki, kanadski i meksički pregovarači na Trumpov zahtjev rade na modernizaciji NAFTA-e koja je na snazi od 1994. Američki predsjednik smatra da je taj ugovor uništio velik broj radnih mjesta u zemlji.