A SAD ih brani...

Trump OPEC-u: Smjesta smanjite cijene nafte!

Hina

Donald Trump / Foto Reuters

Donald Trump / Foto Reuters

Trumpovi prigovori upućeni OPEC-u događaju se istovremeno s pojačanim američkim pritiskom na europske saveznike da prestanu kupovati iransku naftu



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump ponovno je optužio Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) za podizanje cijena nafte i zatražio od njezinih članica da učine više.


“Monopol OPEC-a mora zapamtiti da su cijene nafte visoke, a oni ne čine gotovo ništa da pomognu. Ako išta, oni podižu cijene dok Sjedinjene Države brane mnoge od OPEC-ovih članica za vrlo malo novca. To mora biti dvosmjerna ulica. Smjesta smanjite cijene!”, napisao je Trump na Twitteru.  


Republikanski predsjednik proteklih je tjedana u nekoliko navrata napao OPEC. Povećanje cijena benzina moglo bi Trumpu stvoriti političku glavobolju uoči srednjoročnih kongresnih izbora koji će se održati u studenome. 




Trump je u subotu kazao da je Saudijska Arabija, na njegov zahtjev, pristala povećati proizvodnju nafte, “možda za dva milijuna barela na dan, kako bi nadoknadila razliku” zbog “napetosti i disfunkcionalnosti u Iranu i Venezueli” i spriječila porast cijena na tržištu.


Trumpovi prigovori upućeni OPEC-u događaju se istovremeno s pojačanim američkim pritiskom na europske saveznike da prestanu kupovati iransku naftu.