Vanjskopolitički prioritet

Trump: Moramo što prije riješiti prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja

Hina

Donald Trump, Foto: REUTERS

Donald Trump, Foto: REUTERS

Sjevernokorejski režim izaziva ogromne probleme i to je nešto što se mora riješiti, rekao je Trump nakon razgovora s indijeskim premijerom Modijem dodavši kako je zaustavljanje programa naoružanja Pjongjanga vanjskopolitički prioritet SAD



Američki predsjednik Donald Trump zahvalio se indijskom premijeru Narendri Modiju jer se njegova zemlja pridružila novim sankcijama Pjongjangu i pozvao na brzo rješavanje prijetnji koje predstavlja nuklearni i balistički program Sjeverne Koreje.


Trump je nakon prvih razgovora sa Modijem, ocijenio kako odnosi Washingtona i New Delhija »nikad nisu bili jači«.


»Sjevernokorejski režim izaziva ogromne probleme i to je nešto što se mora riješiti,« rekao je Trump nakon razgovora u Bijeloj kući dodavši kako je zaustavljanje programa naoružanja Pjongjanga vanjskopolitički prioritet SAD.




Trump je pozdravio i obećanja bliske vojne suradnje između Indije i Sjedinjenih Država, posebice u borbi protiv Islamske države.


»Obje naše nacije su pogođene zlim terorizmom«, rekao je Trump naglasivši: »Uništit ćemo radikalni islamski terorizam.»


Trump i Modi obećali su kako će zajedno raditi na jačanju njihovih gospodarstava, unatoč preostalim sporovima oko trgovine, imigracije i politike promjene klime.


Modi je rekao da povećana indijska trgovina ne predstavlja gospodarsku prijetnju Sjedinjenim Državama poručivši kako će tražiti »pravedan i recipročan« trgovinski odnos sa SAD.


Dvojica čelnika sastala su se u vrijeme kada Trumpova administracija nastoji ograničiti ili čak zaustaviti izdavanje viza koje omogućuju inozemnim radnicima s posebnim vještinama zaposlenje u SAD. Te vize godišnje donose gotovo 100.000 zaposlenika Sjedinjenim Državama, od kojih je većina u visokotehnološkim inženjerskim poslovima.


Trump i Modi također se ne slažu oko klimatskih promjena. Indija je podržala sporazum o izmjeni klime u Parizu kako bi smanjila emisije stakleničkih plinova, dok je Trump povukao SAD iz sporazuma iz Pariza.


Trump se osvrnuo i na činjenicu da on i Modi imaju više od 30 milijuna sljedbenika na Twitteru.


»Premijer Modi i ja smo svjetski čelnici u društvenim medijima«, rekao je Trump.