Tragedija na moru

Troje mrtvih migranata u potonuću broda blizu egipatske obale

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Egipatske vlasti u subotu su s potonulog broda spasile 31 migranta. Među njima je bilo 13 Sirijaca, 15 Sudanaca, dvoje Eritrejaca i jedan Egipćanin, izvijestio je list Al Ahram na internetskoj stranici



KAIRO Tri su osobe smrtno stradale kad je brod s migrantima koji je plovio prema Europi potonuo u subotu u blizini egipatske obale, izvijestili su egipatski državni mediji i sigurnosni izvori.


Potonuće broda sa 700 ilegalnih useljenika blizu obale Libije prošli mjesec potaknulo je međunarodnu zajednicu da se usredotoči na neprilike u kojima se zatiču migranti kada se odluče na vrlo opasno putovanje Sredozemljem kako bi se domogli Europe i boljeg života.


Egipatske vlasti u subotu su s potonulog broda spasile 31 migranta. Među njima je bilo 13 Sirijaca, 15 Sudanaca, dvoje Eritrejaca i jedan Egipćanin, izvijestio je list Al Ahram na internetskoj stranici.Migranti su isplovili s otoka Idku, 40 km istočno od Aleksandije, u nastojanju da stignu do Grčke, kazao je egipatski sigurnost izvor ne objavivši informaciju o nacionalnosti utopljenika.

Europske države pod pojačanim su pritiskom otkad su odlučile suočiti se s priljevom migranata u Sredozemlje. Veći ih se broj na neizvjesno putovanje odlučuje u proljeće kada su vremenski uvjeti bolji, što koriste krijumčari ljudima.




Italija je izvijestila da bi do obala te zemlje u idućih pet mjeseci moglo stići oko 5000 izbjeglica ukoliko Europa prethodno nešto ne poduzme.


Vlade mnogih europskih zemalja dugo su odbijale financirati operacije spašavanja useljenika na Sredozemlju strahujući da će ih na taj način samo potaknuti na putovanje, no sada su suočene s drugim problemom – smrću velikog broja nesretnih ljudi.


Po podacima UNHCR-a od početka ove godine u Sredozemlju je smrt pronašlo oko 1800 izbjeglica u odnosu na manje od stotinu smrtno stradalih u prva četiri mjeseca prošle godine.