Kazna za hakere

Tri i pol godine zatvora u Danskoj za suosnivača Pirate Bayja

Hina

Svartholm Warg (30) u četvrtak je proglašen krivim za piratstvo i za nanošenje štete. Državni odvjetnik je tražio šest godina zatvora za njega i dvije godine za drugog optuženika, 21-godišnjeg Danca koji je na koncu osuđen na kaznu šestomjesečnog zatvora



 STOCKHOLM Jedan od suosnivača internetske stranice Pirate Bay, Šveđanin Gottfird Svartholm Warg osuđen je na tri i pol godine zatvora u najvećem suđenju za informatičko piratstvo u Danskoj, priopćilo je u petak pravosuđe te zemlje.


Svartholm Warg (30) u četvrtak je proglašen krivim za piratstvo i za nanošenje štete. Državni odvjetnik je tražio šest godina zatvora za njega i dvije godine za drugog optuženika, 21-godišnjeg Danca koji je na koncu osuđen na kaznu šestomjesečnog zatvora.


Sud je kaznu od tri i pol godine zatvora obrazložio činjenicom da je “piratstvo bilo sustavno, intenzivno i trajalo je neko vrijeme. Uz to, presnimljene su velike količine veoma osjetljivih osobnih podataka”.




Ova dvojica su 2012. nezakonito preuzimala datoteke policije i osiguravateljnih kuća.


Šveđanin je odbacio krivnju, rekavši da je netko preuzeo daljinsku kontrolu nad njegovim računalom kako bi pristupio datotekama.


Warg je u studenome 2013. izručen Švedskoj, gdje je odslužio godinu dana zatvora zbog upada u informatički sustav kooperanata porezne uprave.


Od tada je pod prismotrom.


Pirate Bay koji je 2003. osnovao skupa s još jednim Šveđaninom, zaljubljenikom u informatiku, postao je simbol nezakonita preuzimanja djela zaštićenih autorskim pravom.