Napad na ruskog šijuna

Tragovi nervnog reagensa otkriveni u restoranu i pubu u Salisburyju

Hina

Reuters

Reuters



Tragovi kontaminacije nervnim agensom kojim su otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći pronađeni su u restoranu i u pubu u Salisburyju u kojima su bili 4. ožujka, izvijestile su u nedjelju britanske zdravstvene vlasti.


Svim gostima restorana i puba koji su u nedjelju 4. ožujka između 13.30 i njihova zatvaranja u ponedjeljak u njima boravili zdravstvene vlasti iz opreza preporučuju da operu odjeću koju su tada imali na sebi te dezinficiraju predmete što su ih imali sa sobom.


»Otkrili smo tragove kontaminacije nervnim agensom u Mill Pubu i u restoranu Zizzi u Salisburyju«, rekla je šefica britanskoga Zavoda za javno zdravstvo Sally Davies.»Uvjerena sam da to nije dovelo u opasnost zdravlje osoba koje su istoga dana posjetile Mill Pub i restoran Zizzi. No mnogi strahuju da bi im dugoročno izlaganje toksičnim supstancijama, a govorimo o tjednima ili mjesecima, moglo prouzročiti zdravstvene probleme«, rekla je Davies. »Kao znak opreza osobama koje su bile u spomenutom pubu ili restoranu između 13.30 u nedjelju i njihova zatvaranja u ponedjeljak savjetujem da dobro operu odjeću koju su tada imali na sebi, te dezinficiraju predmete što su ih imali sa sobom«, rekla je Davies, dodavši da se u to vrijeme ondje nalazilo oko 500 osoba.Engleski zavod za javno zdrstvo u priopćenju je izvijestio da je opasnost za širu javnost vrlo malena.

Istodobno je britanski ministar financija Philip Hammond u nedjelju izjavio da će Britanija, ako se ustanovi da je u Skripalovo trovanje umiješana strana država, »odgovoriti na odgovajući način«.




»Policija vodi istragu o slučaju, ona se temelji na dokazima, a mi ćemo dokaze poštovati«, rekao je za televiziju BBC.


»Moramo dopustiti policiji da obavi istragu i da istraga ide svojim tokom. Ako istraga pokaže umiješanost strane države u incident, bit će to vrlo ozbiljna situacija i vlada će odgovoriti na odgovarajući način«, istaknuo je Hammond.


Dosad je britanska policija identificirala više od 200 svjedoka i 240 dokaza u istrazi o napadu na bivšega ruskog špijuna i njegovu kćer, rekla je u subotu ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd.


Bivši dvostruki agent Sergej Skripal (66) i njegova kći Julia (33) od nedjelje su u bolnici u kritičnom stanju, nakon što su pronađeni u besvijesnom stanju na klupi u gradu Salisburyju na jugu Engleske.


»Dvije žrtve ostaju u bolnici, kritično su ali stabilno«, rekla je Rudd novinarima nakon sastanka sigurnosnog kabineta Cobre.


Dodala je da je Nick Bailey, policajac kojem je pozlilo nakon dolaska na poprište napada i dalje ozbiljno bolestan, ali je u stanju komunicirati s obitelji.


Rudd je rekla da je više od 250 protuterorističkih policajaca uključeno u istragu koja se vodi »brzo i profesionalno«.