Novi udar prirode na državu SAD-a

Tornado u Oklahomi prouzročio veliku materijalnu štetu i odnio živote

Hina

Služba sudske medicine u Oklahomi potvrdila je petero poginulih, ne navodeći detalje o žrtvama



WASHINGTON U novom nizu tornada najmanje je pet osoba poginulo, 12 ozlijeđeno, a počinjena je velika šteta u petak navečer u američkoj saveznoj državi Oklahomi, na jugu SAD-a, gdje se nalazi grad Moore, već opustošen 20. svibnja tornadom u kojem su poginule 24 osobe, od kojih desetero djece.


Služba sudske medicine u Oklahomi potvrdila je petero poginulih, ne navodeći detalje o žrtvama. Dvanaest osoba ozlijeđeno je, ali bi se njihov broj mogao povećati, objavila je agencija za upravljanje izvanrednim stanjima. Majka i njezina beba poginule su dok su se vozile automobilom na cesti blizu Oklahoma Cityja, kazala je glasnogovornica prometne policije Oklahome Betsy Randolph na televizijskoj postaji KFOR, podružnici NBC-a.


Brojne osobe ozlijeđene su u sudarima i lančanim sudarima automobima i kamiona uzrokovanim nevremenom, dodala je ona. Autocesta 40 zatvorena je privremeno za promet zbog opasnosti.




Meteorološke službe ukinule su uzbunu od tornada u državi Oklahoma ali su još na snazi uzbune od poplava i oluja. Nacionalna meteorološka služba moli stanovništvo da izbjegava ceste. Predviđa se još gore vrijeme za subotu u dolinama Ohia i Mississipija.


U Missouriju, koji graniči s Mississipijem, guverner Jay Nixon proglasio je izvanredno stanje u petak navečer zamolivši stanovnike »da pomno prate meteorološka izvješća kako bi se mogli skloniti ili premjestiti u viša područja ako bude potrebno«.


Po lokalnim medijima, pet tornada pogodilo je područje Oklahoma Cityja s vjetrom jačine 145 km/h popraćenim jakom tučom.


Tornada su izazvala nagli porast vodostaja vodenih tokova u regiji, evakuaciju zračne luke Oklahoma Cityja i prekid struje koji je pogodio više od 170.000 osoba, javljaju mediji.