Proturječne tvrdnje

Tko je zapravo ubio Bin Ladena ?

Hina

O’Neill tvrdi kako je on ispalio kobna dva hica koji su usmrtili Bin Ladena u kući u pakistanskom gradu Abbottabadu, a sve detalje akcije otkrit će u intervjuu koji će biti emitiran u dva nastavka 11 i 12. studenog. Međutim, Washington Post je u četvrtak objavio priču u kojoj je 'nepoznati izvor' izjavio kako su Bin Ladena usmrtila druga dvojica marinaca. Jedan od njih je Matt Bissonnette



WASHINGTON Nakon što je bivši američki marinac Robert O’Neill (38) u razgovoru za televizijsku postaju Fox otkrio kako je upravo on ubio Osamu bin Ladena, pojavile su se proturječne tvrdnje tko je zapravo ubio najpoznatijeg terorista na svijetu.


O’Neill tvrdi kako je on ispalio kobna dva hica koji su usmrtili Bin Ladena u kući u pakistanskom gradu Abbottabadu, a sve detalje akcije otkrit će u intervjuu koji će biti emitiran u dva nastavka 11 i 12. studenog.


Međutim, Washington Post je u četvrtak objavio priču u kojoj je ‘nepoznati izvor’ izjavio kako su Bin Ladena usmrtila druga dvojica marinaca. Jedan od njih je Matt Bissonnette koji je 2012. objavio knjigu “Nimalo lak dan: Svjedočanstvo iz prve ruke o misiji koja je ubila Osamu bin Ladena”.




I CNN je nedavno objavio kako je “Pucač”, odnosno O’Neill, ustrijelio bin Ladena samo jednom, a potom su u sobu ušla dva druga SEALS-a i ispalila još dva hica u Bin Ladena.


“Dvije različite osobe govore dvije različite priče iz dva različita razloga. Što god je O’Neill rekao ja ne želim u to ulaziti,” kazao je Bissonnette za NBC News, dok se američki mediji pitaju – “tko je zapravo ubio Bin Ladena.


O’Neill je sudjelovao u čak 400 borbenih akcija, a odlikovan je 52 puta. Zanimljivo, sudjelovao je i u akciji spašavanja kapetana Richarda Phillipsa iz ruku somalskih gusara, a po tom događaju snimljen je film “Kapetan Phillips” s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. Nakon izlaska iz vojske O’Neill, kao i Bissonnette radi kao govornik i konzultant na različitim korporativnim događanjima.


Njihovi medijski istupi nisu naišli na odobravanje kolega iz SEALS-a, ali niti Pentagona. Glasnogovornik Pentagona George Little izjavio je kako Bissonnettova knjiga “otkriva osjetljive vojne tajne” dodavši kako je autor bio obvezan predati rukopis na cenzuru prije objave. Zbog toga je Pentagon pokrenuo istragu.


“Temelj etike svakog pripadnika SEALS-a je da – nikad ne koristim svoj posao za osobnu promociju, ne govorim o njemu i ne tražim priznanje za svoja djela. Oni koji prekrše to pravilo, više se ne smatraju dobrim suborcima ni našim predstavnicima,” piše u otvorenom pismu koje su nedavno objavili zapovjednici SEALS-a.


Američke vlasti nikada nisu otkrile identitet muškaraca koji su sudjelovali u akciji, i onoga među njima koji je ubio vođu al-Qaide.