Građani će se mimohodom oprostiti od Jovanke Broz

Titova udovica bit će sahranjena 26. listopada u istoj prostoriji gdje počiva Tito

Bojana Oprijan Ilić

Očekuje se da na sprovod u subotu 26. listopada dođu štovatelji Tita i njegove supruge te predstavnici bivših zemalja SFRJ. Najavljeno je da će na pogrebu govoriti srbijanski premijer Ivica Dačić, članovi obitelji kao i predstavnici boračke udruge



BEOGRAD Jovanka Broz će najvјerovatnije biti sahranjena u istoj prostoriji u Kući cvijeća u kojoj se nalazi i grobnica Josipa Broza Tita, a njen će sprovod biti skroman ali dostojanstven, rekao je generalni tajnik Vlade Srbije i potpredsjednik Organizacijskog odbora za sahranu Veljko Odalović.


Gostujući u Dnevniku RTS-a, on je ocijenio krajnje racionalnom opciju da Jovankin grob bude pored Titovog, čime bi bila uslišena njena posljednja želja.


Opcija da udovica nekadašnjeg predsjednika SFRJ bude sahranjena pored supruga u istoj grobnici je, po Odalovićevim riječima “nemoguća misija jer se radi o grobu na kojem se nalazi ogroman kamen iz jednog dijela i pokriva mjesto gdje je sahranjen Josip Broz, što bi značilo skidanje krova i narušavanje tog objekta”.




Odalović je dodao da je obitelj Jovanke Broz prihvatila ovu ponudu države, a sprovod će biti skroman i dostojanstven – sve ono što treba bit će organizirano.


Generalni tajnik srbijanske Vlade kaže da na pogrebu očekuje predstavnike bivših zemalja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), a najavljeno je da će govoriti premijer Ivica Dačić i članovi obitelji.


“Sasvim je sigurno da će ljudi iz regije doći, jer, na kraju krajeva, Jovanka Broz je bila supruga predsjednika Jugoslavije, tako da očekujem da će iz zemalja koje su nastale raaspadom Jugoslavije, a i šire, biti zainteresirani da dođu”, istaknuo je Odalović i dodao da su u Organizacijskom odboru i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova koji će održavati i tu razinu komunikacije.


Prema njegovim riječima, još nije u potpunosti poznat popis govornika na sahrani, a na obitelji je da obavi dodatne razgovore oko toga hoće li govoriti netko iz boračke udruge, što bi, smatra, bilo primjereno. 


Nakon sahrane, bit će organiziran miomohod za građane koji žele odati počast. “To je nešto što ćemo ovih dana do detalja razraditi, ali najvažnija stvar je bila to što smo odredili datum, u subotu 26. listopada, kada će to i gdje biti, a sve ovo ostalo će, uz odluku Ogranizacijskog odbora, zajedno s obitelji do kraja odrediti”, ističe Odalović.


On je naveo da će troškovi sahrane biti skromni jer je i obitelj to tražila, a Jovanka Broz je isto tako skromno i živjela.


“Sigurno da ni njena želja ne bi bila da od toga napravimo nešto što bi na bilo koji način bilo neprimjereno”, kaže Odalović i dodaje da će se sve provoditi preko javnih pogrebnih i komunalnih poduzeća.


Kako kaže, svi su u posljednjih nekoliko godina bili upućeni u to kako je teško živjela i kolika je nepravda učinjena prema njoj, a ovo je sigurno neće vratiti, niti ispraviti sve to.


Udovica Josipa Broza Tita preminula je u 89. godini nedjelju 20. listopada u Beogradu.