Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1n
Sutra: 2° 2° 1n
15. prosinca 2018.
Prvi dio prosvjeda

Tisuće ljudi na ulicama: Novi prosvjedi protiv vlade premijera Đukanovića u Podgorici

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2016. u 20:47 2016-01-24T20:47:58+01:00

 Nekoliko tisuća građana prosvjedovalo je u nedjelju navečer u Podgorici na poziv prosrpske oporbe protiv crnogorske vlade premijera Mila Đukanovića o čijem povjerenju će u ponedjeljak raspravljati parlament.
Bio je to prvi dio prosvjeda dijela oporbe okupljene oko Demokratske fronte (DF) koja okuplja uglavnom prosrpske stranke, a koja je na improviziranoj neformalnoj narodnoj skupštini uskratila povjerenje Đukanovićevoj vladi i odlučila formirati prijelaznu vladu koja bi, kako kažu, pripremila »fair i demokratske izbore«.

Prosvjednici su na skupu nosili uglavnom srpske zastave.

Drugi dio prosvjeda, kako su najavili, održat će se u ponedjeljak dok bude trajala izvanredna sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o povjerenju vladi Crne Gore i premijeru Đukanoviću.
Do sada su se protiv davanja povjerenja izjasnile sve oporbene stranke iz građanskog i srpskog bloka, osim Pozitivne Crne Gore. Ta stranka je pripremila plan izlaska iz političke krize koji će ponuditi vladi na usvajanje što će biti njihov uvjet za davanje podrške od koje ovisi hoće li Đukanović preživjeti s obzirom da je
Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića, nakon 18 godina, raskinula koaliciju s Đukanovićevom vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Uz Đukanovića su ostale jedino nacionalne partije – Hrvatska građanska inicijativa (HGI), bošnjačka i albanske stranke i Liberalni savez (LS), i svi zajedno imaju 39 zastupnika, što je nedovoljno za izglasavanje povjerenje za koje je potreban 41 glas u parlamentu.

Stoga su tri zastupnika Pozitivne ključna za povjerenje vladi.
Njima je ovih dana stiglo i upozorenje Eurospkog parlamenta da vode računa kako će glasovati kako na vlast ne bi došle snage koje se protive ulasku Crne Gore u NATO i koje podržavaju rusku politiku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka