Niz uhićenja

Tisuće ljudi na ulicama Banje Luke tražili pravdu za Davida, novi prosvjed zakazan za srijedu

Hina

Foto N1

Foto N1



Sudionici prosvjeda koji su u utorak tijekom cijelog dana trajali u Banjoj Luci u večernjim su satima odlučili prekinuti okupljanje i nastaviti ga u srijedu i pri tom inzistirati na puštanju na slobodu Davora Dragičevića koji zahtijeva istinu o smrti svog ubijenog sina Davida. 


Na završetak prosvjeda nekoliko stotina okupljenih pozvala je Suzana Radanović, majka pokojnog Davida, što su sudionici i poslušali i nakon toga su se razišli.Svo vrijeme dok su stajali pred ulazom u pravoslavnu sabornu crkvu u Banjoj Luci bili su pod budnom paskom jakih snaga interventne policije koja im je zapriječila izlazak na ulicu kako ne bi mogli blokirati promet.Davor Dragičević, koji optužuje vlasti Republike Srpske da zataškavaju okolnosti ubojstva njegova sina Davida iz političkih razloga, uhićen je u utorak nakon što se nije pojavio na policiji zbog ispitivanja. Uz pomoć policije s Trga Krajine u Banjoj Luci uklonjeno je improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku, a komunalci su odnijeli i fotografije, cvijeće i svijeće.No promet su zato na sat vremena blokirali sudionici skupa potpore banjolučkim prosvjednicima koji su se okupili u Sarajevu.Izražavajući potporu skupini »Pravda za Davida« nekoliko stotina sudionika okupljanja u glavnom gradu BiH prouzročilo je prometni kolaps jer su blokirali glavnu cestovnu arteriju u blizini sjedišta parlamenta BiH a dio njih je to isto učinio i na prometnici pred Uredom visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).Na taj su način pokušali izvršiti pritisak na OHR da intervenira ne bi li vlasti Republike Srpske prestale s represijom nad građanima i kako bi Davor Dragičević bio pušten iz pritvora koji mu je određen zbog sumnje da je prijetio sigurnosti ministra policije Republike Srpske Dragana Lukača. Upravo je Dragičevićevo privođenje bio povod za prosvjede u Banjoj Luci a njemu navodno sada prijeti jednomjesečni pritvor jer je to mjera koju bi moglo zatražiti okružno tužiteljstvo.IZ OHR-a su tijekom večeri objavili kako su »duboko zabrinuti« zbivanjima u Banjoj Luci i uhićenjem Davora Dragičevića i nekoliko oporbenih politčara te su pozvali na suzdržavanje od nasilja a slično je reagirao je i šef delegacije Eurpske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

NOVO 20.10 Građani Banja Luke se razilaze iz centra grada, odnosno iz dvorišta crkve Hrama Hrista Spasitelja, gdje je za sutra, 26. prosinca, najavljen novi prosvjed od 18 sati. Imaju informacije da će Davor Dragičević prenoćiti u pritvoru, te da će u 8 sati ujutro biti u Tužilaštvu na ispitivanju, navodi N1.


NOVO 19.30  Stotine članova skupine »Pravda za Davida« i prijatelja obitelji ubijenog mladića Davida Dragičevića čija obitelj traži istinu o njegovu ubojstvu u utorak navečer nastavili su s prosvjednim okupljanjem u Banjoj Luci unatoč nastojanjima policije da ih rastjera okupivši se pred pravoslavnom sabornom crkvom. 




»Pustite Davora«, »Hoćemo istinu i pravdu« uzvikivali su okupljeni a interventnim policajcima koji su ih okružili i potiskivali štitovima dovikivali su »Ubojice« i »Idite na Kosovo«.


Među okupljenima pred crkvom bilo je svih uzrasta, od malene djece do tinejdžera i umirovljenika.Prosvjednici su se gotovo cijelog dana nadmudrivali s policijom koja ih je rastjerivala s različitih lokacija no nisu željeli odustati od okupljanja na koje ih je motiviralo to što je u jutarnjim satima uhićen Davor Dragičević, otac ubijenog Davida.Dragičević je priveden pod optužbom da je prijetio ministru policije Draganu Lukaču te je i u večernjim satima bio u pritvoru kao i oporbeni zastupnik u parlamentu RS Draško Stanivuković kojega su policajci ozlijedili tijekom privođenja. Zbog nastavljenih prosvjeda policijska su pojačanja raspoređena po cijeloj Banjoj Luci i uglavnom su koncentrirana na prilazima zgradama u kojima su sjedišta tijela entitetske vlasti.Dok su trajali prosvjedi u Banjoj Luci manji skup potpore organiziran je i u Sarajevu.Muriz Memić, otac mladića Dženana koji je pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao u Sarajevu 2016. u 21. godini, jedan je od organizatora skupa potpore Davoru Dragičeviću kojega je nazvao svojim bratom. Kazao je kako je okupljanje u Sarajevu u znak potpore nastojanjima da se otkrije istina o ubojstvu Davida Dragičevića najmanje što je mogao napraviti a najavio je kako će već u srijedu otputovati u Banju Luku kako bi to tamo i osobno učinio.»Ovako je to tražiti u Bosni i Hercegovini pravdu za svoje dijete«, kazao je Memić koji već mjesecima zajedno s Davorom Dragičevićem istupa i nastoji izvršiti pritisak na vlast u oba entiteta kako bi se otkrile sve činjenice o smrti dvojice mladića koji su tragično izgubili život u Banjoj Luci i Sarajevu.

NOVO 18.30 Iz policije su pozvali građane da se ne okupljaju jer za to nemaju potrebne dozvole.


Dio aktivista pokreta “Pravda za Davida” je krenuo prema banjalučkoj pravoslavnoj crkvi u centru grada te su ušli u dvorište Hrama Hrista Spasitelja, gdje drže zapaljene svijeće u rukama, javlja N1.


 


Članovi skupine Pravda za Davida, ali i građani Banja Luke oko 18 sati su stigli na mjesto gdje je zakazan novi prosvjed, ali policija je tjerala okupljene.


Jake policijske snage raspoređene su u utorak navečer u središtu Banje Luke kako bi se spriječilo očekivano masovno okupljanje građana i nastavak prosvjeda zbog uhićenja oca i majke mladića Davida Dragičevića koji traže istinu o ubojstvu svog sina.


Policajci sa štitovima i kacigama zapriječili su prilaze zgradama u kojima je sjedište predsjednika Republike Srpske i Narodne skupštine a pripadnici interventne polcije raspoređeni su i na Trgu Krajine s kojega su ranije tijekom popodneva uz uporabu sile rastjerali pripadnike prosvjedne skupine »Pravda za Davida«.S tog je trga uz policijsku pomoć uklonjeno i improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku u Banjoj Luci, a komunalci su odnijeli i fotografije, cvijeće i svijeće. Pripadnici skupine »Pravda za Davida« ipak su nastavili prosvjedovati i nakon što su silom potjerani sa središnjeg gradskog trga kružeći u koloni okolnim ulicama.Kada su se okupili u parku preko puta trga na njih je nasrnuo policijski kordon te su ih potom policajci gurali štitovima.Davor Dragičević, otac ubijenog mladića koji je uhićen u jutarnjim satima u večernjim je satima i dalje bio u policijskom pritvoru kamo je priveden pod optužbom da je prijetio ministru policije RS Draganu Lukaču. Obitelj Davida Dragičevića optužuje policiju da zataškava okolnosti njegova ubojstva.Majka ubijenog mladića Suzana Radanović koja je također bila privođena tijekom dana kazala je novinarima kako je policija pretražila obiteljsku kuću u vlasništvu obitelji Dragičević no pri tom ništa nisu našli a navodno su tragali za oružjem. Policija je pri tom satima u kući držala dvoje malodobne djece bez roditeljske pratnje.»Sutra svatko može očekivati to što smo mi dočekali«, kazala je Radanović koja se nakon puštanja iz policijske postaje ponovo pridružila prosvjednicima.