10. prosvjedni mimohod

Tisuće ljudi na prosvjedu u Beogradu skandiralo ‘Vučiću odlazi’

Hina

Reuters

Reuters

Prije početka mimohoda, na skupu ispred Filozofskog fakulteta pisac Marko Vidojković okupljenima je poručio da su »taoci Aleksandra Vučića«. Vidojković je pozvao »odvjetnike i časne pravnike« da popišu sva kaznena djela koja je počinila aktualna vlast kako bi »jednog dana« svi počinitelji bili kažnjeni



BEOGRAD U Beogradu je u subotu navečer održan 10. prosvjedni mimohod »1 od 5 milijuna«, a javno izražavanje nezadovoljstva vladavinom šefa države Aleksandra Vučića, čiju ostavku zahtijevaju, tisuće prosvjednika izrazilo je u još nekoliko gradova Srbije.


Poslije šetnje središnjim gradskim ulicama novi građanski prosvjed u srbijanskoj prijestolnici završen je ispred zgrade vlade Srbije, odakle je, uz skandiranje »Vučiću odlazi«, predsjedniku Srbije poručeno da je »najveći lažov u povijesti zemlje« i da kampanja obilaska srbijanskih općina i okruga koju je nazvao »Budućnost Srbije« »neće proći«.


Prije početka mimohoda, na skupu ispred Filozofskog fakulteta pisac Marko Vidojković okupljenima je poručio da su »taoci Aleksandra Vučića«.




Vidojković je pozvao »odvjetnike i časne pravnike« da popišu sva kaznena djela koja je počinila aktualna vlast kako bi »jednog dana« svi počinitelji bili kažnjeni.


»Ja sam fan zatvora i društveno korisnog rada. Ako treba, izgradit ćemo još zatvora. Gdje god se okrenemo, kriminal je, zločin, nepravda. Crna knjiga ove vlasti imat će tisuće i tisuće stranica«, ocijenio je Vidojković.


Prosvjedna povorka i večeras se na kratko zaustavila ispred zgrade Radio-televizije Srbije i pozvala njezine čelnike – direktora Dragana Bujoševića i urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića – da prestanu biti samo servis vlasti i šefa države, te da profesionalno obavljaju svoj posao, izvješćujući i o prosvjedima te o aktivnostima oporbe.


Prosvjedu su se pridružili i studenti nekoliko fakulteta Beogradskog sveučilišta, a nakon što su to prošlog tjedna uradili akademci Fakulteta političkih znanosti, večeras su hodali i studenti organizacijskih znanosti, Eelektrotehničkog te Prometnog fakulteta, izvijestili su beogradski mediji.


»Vučiću odlazi«, »Država narodu, Vučiću zatvor«, »Stop krvavim radničkim odijelima«, »Dolje Vučić, dolje kapitalizam«, »Počelo je…« – neke su od parola i povika s večerašnjeg prosvjeda u Beogradu koji je, uz trube, zviždaljke i baklje, prošao bez incidenata, a sudionici koji su od početka u povorci tvrde da je bio »jedan od najmasovnijih« dosad.


Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca pod nazivom »Stop krvavim košuljama«, kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.


Nakon što je predsjednik Vučić poslije tog skupa poručio da na ulice »može izaći i pet milijuna ljudi«, ali on neće udovoljiti njihovim zahtjevima te da »mogu dobiti samo izbore»«, prosvjedi su nastavljeni pod sloganom »1 od 5 milijuna«, a u međuvremenu su se proširili u više od 20 gradova Srbije, u kojima se prosvjeduje od četvrtka do subote.


Prosvjede je u međuvremenu poduprlo nekoliko stotina sveučilišnih profesora, suradnika i znanstvenih radnika sveučilišta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, a ministar obrazovanja Mladen Šarčević omalovažio je tu potporu ocijenivši kako među potpisnicima »nema mnogo ozbiljnih imena«.


To je izazvalo revolt i sveučilišnih profesora i studenata koji su se masovnije počeli pridruživati prosvjedima.


Prosvjedi u više od 20 gradova


Dan uoči 10. prosvjeda u Beogradu u Novom Sadu je u petak navečer održan najmasovniji do sada protuvladin prosvjedni skup građana u tom gradu nezadovoljnih stupnjem osobnih i medijskih sloboda u zemlji, a prvi put prosvjedi su održani i u Subotici, na sjeveru Vojvodine.


U subotu su se prosvjednici okupili i u Gračanici na Kosovu, a oko 500 građana u Gornjem Milanovcu zahtjevalo je ostavku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i lokalne vlasti.


Prosvjedovalo se i u Brusu, Aleksandrovcu, Kragujevcu, Pirotu, Prokuplju, Jagodini.


Prosvjedi se četvrtkom, petkom i subotom održavaju u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Topoli, Aranđelovcu, Smederevu, Negotinu, Šapcu, Trsteniku, Kruševcu, Vranju, Subotici, Pančevu, Užicu, Boru, Valjevu, Vršcu, Zaječaru, Subotici, Loznici.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je krajem ovog tjedna kampanju »Budućnost Srbije« i najavio da će posjetiti sve okruge i većinu općina u Srbiji kako bi građanima rekao što je dosad učinjeno u provedbi reformi i što još država i lokalna vlast namjeravaju učiniti.


Vučićevi politički protivnici taj Vučićev karavan kroz Srbiju vide kao predizbornu kampanju, s obzirom na to da je dosad već više puta za prvo polugodište nagoviještena mogućnost izvanrednih parlamentarnih izbora.