Klimatska aktivistkinja

Tinejdžerka Greta susrela se s papom Franjom. Rekao joj je: ‘Nastavi borbu’

Bojana Guberac

Izvor: Facebook/Greta Thunberg

Izvor: Facebook/Greta Thunberg

Dan ranije, Thunberg je pozvala čelnike Europske unije na ´paniku´ zbog klimatskih promjena, kada se obratila odboru Europskog parlamenta u Strasbourgu.



Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg susrela se s Papom Franjom u srijedu u Vatikanu.


Švedska 16-godišnjakinja nosila je natpis “Pridružite se klimatskom štrajku”, koji je pokazala Papi nakon što ju je pozdravio.


Zahvalila mu se što koncizno progovara o klimatskoj krizi, a on joj je rekao da nastavi borbu.




Dan ranije, Thunberg je pozvala čelnike Europske unije na ´paniku´ zbog klimatskih promjena, kada se obratila odboru Europskog parlamenta u Strasbourgu.


Thunberg, čije su prosvjedi izvan švedskog parlamenta inspirirali učenike diljem svijeta da održe školske štrajkove tražeći klimatske promptne akcije, obratila se prepunoj sobi političara u EP-a.


Kazala je kako ih je već pozvala na paniku, a da je mnogo političara izjavilo kako je ´panika´ uvijek loša ideja. Rekla je kako je panika loša ideja kada za njom nema potrebe, ali ˝kada vam kuća gori i prijeti joj da će izgorjeti do temelja, onda to zahtjeva određeni level panike˝.



Civilizacija kao kula od pijeska


Navela je kako je naša civilizacija krhka i usporedila ju s kulom od pijeska. ˝Fasada je prekrasna, ali temelji kuće su daleko od čvrstih˝.


Osvrnula se na požar Notre Damea i naglasila kako će se katedrala obnoviti te da se nada da ima čvrste temelje kakve, strahuje, civilizacija nema.


Potom je osudila političare zbog toga što svoje vrijeme provode “raspravljajući o porezima ili Brexitu” dok klimatska kriza raste. Političari su ju prekinuli gromoglasnim pljeskom.


Ukazala im je da je prekasno da slave minorne promjene u svijetu koje su trebali započeti prije 30 godina.


Šesto masovno izumiranje


Greta je skoro zaplakala dok je govorila o onome što su znanstvenici nazvali šesto masovno izumiranje: “Erozija plodnog tla, deforestacija velikog broja šuma, toksično zagađenje zraka, izumiranje kukaca i divljih životinja, uništavanje oceana.”


 “Sve su to katastrofalni trendovi koji se ubrzavaju načinom života koji živimo, u našem financijski sretnom dijelu svijeta, vidimo da je naše pravo da jednostavno nastavimo tako”, dodala je.


Znanost kao srce politike i demokracije


Thunberg je zamolila prisutne političare ako ne vjeruju njoj, i milijunima učenika koji štrajkaju, da vjeruju znanstvenicima te da se okrenu znanosti u rješavanju gorućeg problema.


Pozvala ih je da učine najbolju dostupnu znanost  ˝srcem demokracije i politike˝.


Osvrnula se i na nemogućnost glasovanja tinejdžera koji će, prema Greti, osjećati najveće posljedice klimatskih promjena.


Za predstojeće izbore za Europski parlament Greta je pozvala ljude da glasuju ime učenika štrajkača: “Morate nas slušati, nas koji ne možemo glasovati. Trebate glasovati za nas, za svoju djecu i unuke. Na ovim izborima glasujete za buduće životne uvjete čovječanstva.”


Govor je hrabro završila do kraja, sjela i rasplakala se. 16-godišnjakinja će se danas obratiti talijanskom Senatu.