Aktivistkinja u Davosu

Thunberg: Ostalo nam je manje od osam godina da zadržimo porast globalne temperature

P. N.

Foto REUTERS

Foto REUTERS

"S današnjim razinama emisija, imamo nešto manje od osam godina. To nije nečije mišljenje, radi se o znanosti. Ponavljam te brojke gotovo u svakom govoru koji sam održala u posljednjih 18 mjeseci, kazala je Thunberg



DAVOS – Greta Thunberg, tinejdžerica koja je inspirirala novu generaciju aktivista da ove godine prisustvuju skupu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, ponovno je u utorak pozvala svjetske čelnike da slušaju mlade ljude.


»Nisam osoba koja se može požaliti da ju se ne sluša«, rekla je Šveđanka, što je nasmijalo publiku na panelu naziva »Stvaranje održivog puta prema zajedničkoj budućnosti«, prvog dana susreta u Davosu.


»Znanost i glas mladih nisu u središtu rasprave, a trebali bi biti«, dodala je Thunberg.




U švicarski Davos je ove godine stiglo i nekoliko drugih mladih aktivista. Među tim »klimatskim herojima« je Fionn Ferreira, izumitelj metodologije za uklanjanje mikroplastike iz vode.


Tu je i 17-godišnja Ayakha Melithafa, Južnoafrikanka koju su u borbu protiv klimatskih promjena nagnale suše, te kanadska domorotkinja Autum Peltier koja zagovara očuvanje vodenih resursa od svoje osme godine.


»Riječ je o nama, budućim generacijama i onima koji su danas pogođeni«, kazala je Thunberg.


»Moramo u raspravu uključiti znanost«, zaključila je.


Greta Thunberg je pročitaLA jedan dio izvješća IPCC-a o klimatskim promjenama.


Pročitala je koliko nam je vremena preostalo ako želimo postići da se porast globalne temperature održi na ispod 1,5%.


“S današnjim razinama emisija, imamo nešto manje od osam godina. To nije nečije mišljenje, radi se o znanosti. Ponavljam te brojke gotovo u svakom govoru koji sam održala u posljednjih 18 mjeseci.


Znam da ne želite izvještavati o tim brojkama, ali nastavit ću ih izgovarati dok to ne učinite”, rekla je Thunberg.


Ovogodišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma u alpskom gradiću Davosu jubilarni je 50. po redu, a na njega je stigao i američki predsjednik Donald Trump.


Na skupu sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković.