Dan nakon napada na glavnu sinagogu

Thorning-Schmidt poručila da bez židovske zajednice Danska ne bi bila ista; Milanović joj izrazio sućut

Hina

Reuters

Reuters

»Židovska zajednica je stoljećima u Danskoj. Danska je njezin dom i ona je dio danskog društva«, naglasila je Helle Thorning-Schmidt



KOPENHAGEN  Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt pozvala je svoje sunarodnjake danske Židove da ne prihvate poziv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da emigriraju, te navela da ih Danska treba i da bez Židova »ne bi bila ista«.


»Ne bismo bili isti bez židovske zajednice«, rekla je Thorning-Schmidt dan nakon napada u Kopenhagenu na glavnu sinagogu u kojem je poginula jedna osoba, pripadnik židovske zajednice. Ona je također rekla da je preliminarna istraga pokazala da je napadač, kojega je ubila danska policija, djelovao samostalno i da »nema indicija« da je bio dio neke šire terorističke ćelije.


»Židovska zajednica je stoljećima u Danskoj. Danska je njezin dom i ona je dio danskog društva«, naglasila je.



Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u ponedjeljak da će zaštititi Židove u Njemačkoj od prijetnje islamskog terorizma, nakon napada na glavnu sinagogu u Kopenhagenu.Savezne i pokrajinske vlasti će zajedno s ostalim institucijama jamčiti sigurnost židovskih institucija i pojedinaca u cijeloj zemlji, rekla je Merkel na konferenciji za novinare.»Želimo i dalje miran suživot sa Židovima koji trenutno žive u Njemačkoj. Drago nam je i zahvalni smo što židovska kultura ponovno postoji u Njemačkoj«, dodala je Merkel.Merkel je to izjavila nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao europske židove da imigriraju u Izral nakon islamističkih napada na Židove u Parizu i Kopenhagenu.


»Svi mogu učiniti što žele, ali ovo je moja poruka židovskoj zajednici, i ona zna što o tome mislim«, rekla je socijaldemokratska čelnica.


Danski Židovi su »zahvalni« što im je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pružio ruku, ali neće prihvatiti njegov poziv da emigriraju u Izrael, obznanio je u ponedjeljak glasnogovornik te zajednice.


»Jako smo zahvalni premijerovom pozornosti. Mi smo Danci, mi smo danski Židovi i nećemo zbog nasilja otići u Izrael«, rekao je predstavnik židovske zajednice Jeppe Juhl, prenosi AFP.


»Razumijemo zabrinutost za naše blagostanje, cijenimo pozornost, ali mi smo Danci i ostat ćemo u Danskoj. Ako se preselimo u Izrael to će biti iz drugih razloga«, inzistirao je.



Premijer Zoran Milanović izrazio je u ponedjeljak sućut danskoj premijerki Helle Thorning-Schmidt u povodu ubojstva dvojice Danaca u nedavnim terorističkim napadima u Kopenhagenu.»S dubokim sam žaljenjem primio vijest o napadu na kulturni centar i sinagogu u Kopenhagenu. Naše misli su s obiteljima poginulih i ranjenih te sa svima koje je taj zastrašujući čin nasilja povrijedio«, napisao je Milanović u poruci danskoj premijerki.»U ovoj tragičnoj prigodi, dopustite mi da izrazim, u ime vlade i svoje osobno, najdublju sućut i suosjećanje vama i danskom narodu«, stoji u pismu predsjednika vlade.Dvojica muškaraca ubijena su tijekom vikenda u terorističkim napadima na sinagogu i na skup o slobodi govora u Kopenhagenu.Policija je ubila osumnjičenog napadača, 22-godišnjeg Danca Omara el-Husseina i uhitila dvije osobe koje su mu pomagale.


Izraelski premijer Netanyahu pozvao je u nedjelju europske židove da se nastane u Izraelu nakon napada u Kopenhagenu na glavnu sinagogu u kojem je poginula jedna osoba, pripadnik židovske zajednice.


Obraćajući se europskim židovima, Benjamin Netanyahu rekao je u priopćenju: »Izrael je vaš dom. Spremni smo primiti masovnu imigraciju iz Europe«.


Istražitelji drže da su napadi u Parizu u siječnju inspirirali počinitelja napada u Kopengahenu.


U Danskoj živi oko 8000 Židova, od kojih je većina u Kopenhagenu, prema podacima te zajednice.