Albanski premijer uzbudio duhove

Thaci: Ramina izjava o ujedinjenju pogrešno prenesena; EU: Provokacije su neprihvatljive

Hina

Edi Rama / Reuters

Edi Rama / Reuters

Europska unija podsjeća zemlje zapadnog Balkana na obvezu regionalne suradnje, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa, ističući da provokativne izjave nisu prihvatljive, rečeno je u srijedu u Bruxellesu u povodu izjave albanskog premijera Edija Rame o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova



BRUXELLES  Europska unija podsjeća zemlje zapadnog Balkana na obvezu regionalne suradnje, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa, ističući da provokativne izjave nisu prihvatljive, rečeno je u srijedu u Bruxellesu u povodu izjave albanskog premijera Edija Rame o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova.


Zemlje zapadnog Balkana napreduju svaka svojim ritmom u ispunjavanju potrebnih kriterija na putu za EU-a, »i na tom putu očekujemo od njih da nastave s potrebnim naporima za daljnji napredak«, izjavila je na upit srpskih novinara Maja Kocijančič, glasnogovornica Visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.


»Te obveze također uključuju regionalnu suradnju, pomirenje i dobrosusjedske odnose; provokativne izjave u tom kontekstu nisu prihvatljive«, dodala je Kocijančič.




Albanski premijer Edi Rama izjavio je u utorak za kosovsku televizijsku postaju Klan Kosova da je »ujedinjenje Albanaca iz Albanije i s Kosova.. neizbježno i neupitno«.


»Pitanje je kako će se to dogoditi. Hoće li se to dogoditi u kontekstu EU-a kao prirodni proces koji će svi prihvatiti, ili kao reakcija na sljepoću ili lijenost EU-a«, rekao je.


Ta je izjava odmah osuđena u Beogradu kao »huškanje na rat« i kao »poticanje nestabilnosti u regiji«.


Ministar vanjskih poslova Republika Kosovo Hashim Thaci u utorak je ustvrdio kako je izjava albanskog premijera Edija Rame o neizbježnom ujedinjenju Kosova i Albanije pogrešno protumačena jer da je Rama zapravo govorio o brisanju granica nakon što obje zemlje postanu članice Europske unije.


»Osobno sam bio s albanskim premijerom Ramom kada je dao taj intervju i mogu reći da je njegova izjava pogrešno interpretirana«, rekao je Thaci u zajedničkoj izjavi za novinare s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić nakon njihova sastanka.


Thaci je rekao da je Rama reformatorski nastrojen političar koji ima jasnu perspektivu puta za svoju zemlju te da je snažno podržao postupak dijaloga u cilju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.Istaknuo je kako Kosovo i Albanija dijele istu viziju o regiji jugoistočne Europe koja će biti »otvorena, s otvorenim granicama i mogućnosti slobodnog kretanja po europskom modelu«.

»Ni u kojem slučaju ne govorimo o promjeni granica već o smanjenju vidljivosti tih granica gdje će se ljudi moći slobodno kretati, sukladno europskom modelu jer ćemo u konačnici svi biti dijelom europske obitelji«, rekao je Rama.


Na novinarsko pitanje o Raminom »planu B«, odnosno o klasičnom ujedinjenju Kosova i Albanije Thaci je odgovorio da on nije glasnogovornik albanskog premijera i ponovio da Kosovo potpuno podržava službeno stajalište Albanije u kojem se ne potiče mijenjanje granica već se želi otvoriti mogućnost da se nadilaženjem podjela svake vrste ostvari napredak na svim područjima.


»Ako govorimo o konkretnom intervjuu, mogu reći da nitko nije govorio ni o tzv. ‘nacionalnom ujedinjenju’ ni o promjeni granica«, kazao je Thaci novinarima.


Pusić je kazala da ne može reći što je albanski premijer mislio, ali da joj se interpretacija ministra Thacija čini pozitivnom i iznijela hrvatsko stajalište o tom pitanju.


»U Europi nema promjena granica. Granice se ne mijenjaju, ali se članstvom u EU one, naravno, liberaliziraju, a važnost im se smanjuje«, kazala je Pusić.


Istaknula je, međutim, da se na taj način jednako smanjuje važnost granice između Kosova i Albanije kao i granice između Kosova i Srbije ili Kosova i Makedonije ili bilo koje druge zemlje.


Ministrici Pusić bilo je upućeno pitanje glede liberalizacije viznog režima za Kosovo, pri čemu je ona upozorila da za viznu liberalizaciju zemlja mora ispuniti određene uvjete i postići razinu izgrađenosti svojih institucija.


Podsjetila je da je jedna od poteškoća bio nedavni egzodus velikih skupina građana Kosova preko Srbije u Mađarsku i upozorila je da sve zemlje koje su u procesu izgradnje svojih institucija moraju naći rješenje tih problema.


»Pitanje vizne liberalizacije nije nagrada za uloženi trud nego prepoznavanje razine funkcioniranja institucija«, rekla je Pusić i dodala kako će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU, za koji je izrazila nadu da će se potpisati do ljeta, biti važan instrument u ostvarenju liberalizacije viznog režima.