Sud BiH

Težak udarac za moćnu mesarsku obitelj: Lijanović osuđen na 12 godina zatvora zbog organiziranog kriminala

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

ivši federalni ministar trgovine Mirsad Bahilj, kojeg navode kao jednog od predvodnika udružene zločinačke organizacije, a bio je i član Lijanovićeve stranke Radom za boljitak, osuđen je na pet godina i 10 mjeseci zatvora.



Na Sudu BiH jutros su prvostupanjski osuđeni Jerko i Slavo Ivanković Lijanović te nekolicina drugih osoba koje tužiteljstvo susjedne zemlje tereti za organizirani kriminal, pranje novca, utaju poreza te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava. Ukupna im je izrečena kazna od 52 godine zatvora.


Hrvatskoj javnosti najpoznatiji optuženik Jerko je Ivanković Lijanović, koji je sa svojom strankom Radom za boljitak bio aktivan i u političkom životu BiH. On je osuđen je na ukupno 12 godina zatvora. Jutros nije bio prisutan na izricanju presude.


Bivši federalni ministar trgovine Mirsad Bahilj, kojeg navode kao jednog od predvodnika udružene zločinačke organizacije, a bio je i član Lijanovićeve stranke Radom za boljitak, osuđen je na pet godina i 10 mjeseci zatvora.




– Prema presudi, jedini je krivice oslobođen Jozo Lijanović. Podsjetimo, Sud BiH potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka te firmi “Lijanovići”, “Mi-mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”. Njih se tereti da su od 2007. do 2012. godine djelovali kao povezana grupa. Tereti ih se da su osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljali na ranijim preduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od blizu 13,5 miliona bosanskohercegovačkih maraka, izvijestili su bosanskohercegovački mediji.