'Filmski' bijeg

Teško ranjeni sjevernokorejski vojnik prebjeg u kritičnom stanju

Hina

Južnokorejski vojnik razgovara s kirurgom u bolnici gdje se liječi sjevernokorejski vojnik / Reuters

Južnokorejski vojnik razgovara s kirurgom u bolnici gdje se liječi sjevernokorejski vojnik / Reuters

»Obaviješteni smo da se do ujutro nije osvijestio i nije mogao sam disati, ali život mu može biti spašen«, rekao je šef operacija južnokorejskog združenog stožera Suh. Kirurzi su iz tijela izvadili pet metaka, dva metka ostala su u tijelu



SEUL Sjevernokorejski vojnik koji je u ponedjeljak prebjegao u Južnu Koreju pošto su ga teško ranili sjevernokorejski vojnici u kritičnom je stanju, rekle su južnokorejska vlada i vojska u utorak.  


Vojnik je vozilom krenuo prema granici u »mirnom selu« u strogo čuvanoj demilitariziranoj zoni. Kad mu je popustio kotač na vozilu, nastavio je pješke a četvorica sjevernokorejskih vojnika zasula su ga mecima, rekao je Suh Wook, šef operacija južnokorejskog združenog stožera.


»Obaviješteni smo da se do ujutro nije osvijestio i nije mogao sam disati, ali život mu može biti spašen«, rekao je Suh.




Kirurzi su iz tijela izvadili pet metaka, dva metka ostala su u tijelu, rekao je Suh kroz žamor zastupnika koji su komentirali da je bijeg bio poput onog iz filma.


Vojnik se skrivao iza južnokorejskih objekata u tzv. zajedničkom sigurnosnom području (JSA) unutar demilitarizirane zone između dviju Koreja.


Južnokorejski i američki vojnici, bojeći se vatre Sjevernokorejaca, kasnije su puzali prema njemu kako bi ga spasili, napisalo je zapovjedništvo UN-a u odvojenoj izjavi.


Sjeverna Koreja nije ni riječ progovorila o svom vojniku. Njihova vojska nije dala nikakvih naznaka da je bilo neuobičajenih pokreta u utorak, rekla je južnokorejska vojska.


Južnokorejski ministar obrane Song Young -moo rekao je da je to prvi put da su sjevernokorejski vojnici otvorili vatru prema južnokorejskoj strani JSA, a neki zastupnici upozorili su da bi južnokorejska vojska trebala uzvratiti.


Suh je rekao da su Južnokorejci u ponedjeljak preko zvučnika obavijestili Sjevernokorejce o vojniku i zahvatima u bolnici.