Jemenski građanski rat dobio novo žarište na jugu zemlje

Teško ranjen Saleh sanja o povratku

Jagoda Vukušić

Američki i europski diplomati smatraju da bi najbolje rješenje bilo da kontrolu nad zemljom preuzme potpredsjednik Hadi, a Saleh prihvati azil



Jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh teško je ozlijeđen u napadu antivladinih snaga za vrijeme molitve u prošli petak, oštećena su mu pluća,  a opekline se nalaze na 40 posto njegovog tijela.


Trenutno se nalazi na liječenju u Saudijskoj Arabiji i prema informacijama američkih dužnosnika, koje prenosi CNN, Saleh je već imao dvije operacije. 


Upućeni arapski diplomat je izjavio da mu je samo jedan šrapnel opstavio udubinu od čak sedam centimetara.


Saleh bi se vratio




Odmah po napadu Saleh se tijekom radijske emisije oglasio, ali kako nije izašao na konferenciju za novinare, koja je vrlo brzo i otkazana, odmah su krenula nagađanja da je jemenski predsjednik u puno težem stanju od onog kakvo je objavljeno.


Kako god bilo on se odmah po oporavku planira vratiti u zemlju. Jemenske opozicijske snage tome se opiru i tvrde: Jemenski narod to neće dozvoliti, Saleh se u ovu zemlju više ne može vratiti!


Povratak nije ni opcija za američke i europske diplomate. Svrsishodnije im se čini da Saleh prihvati prijedlog susjednih zemalja koje mu nude azil i imunitet u zamjenu za istavku.


Amerikanci se generalno žale da im nemiri u Jemenu ometaju borbu protiv terorizma i za njih bi najbolje rješenje bilo da  potpredsjednik Hadi  preuzme kontrolu nad vladom.


Uz savjet da odmah poduzme ozbiljne reforme jer će se mladi trenutno okrenuti protiv njega kao što su se okrenuli protiv Saleha. 


U Jemenu nemiri traju od siječnja ove godine i iako se činilo da je ranjavanjem predsjednika te potpisivanjem primirje između plemenskih lidera i potpredsjednika Hadija dosignuta točka nakon koje bi moglo doći do smirivanja, to se ipak nije dogodilo.


Upravo suprotno, borbe su se na jugu zemlje pojačale i petnaest osoba poginulo je kada je vojska pokušala osvojiti grad u rukama pobunjenika na jugu Jemena, rekli su medicinski izvori u utorak.


Pristaše šerijata


Borba se, kako javlja Hina, vodila tijekom noći, na ulazu u Zindžibar koji su 29. svibnja zauzeli ekstremisti iz organizacije dosad nepoznata imena, Pristaše šerijata, rekli su sigurnosni izvori.


Poginulo je 30 islamističkih ratnika i 15 vojnika u borbi u kojoj je korišteno oružje raznog kalibra, kada je vojska pokušala prići gradu kako bi pomogla okruženima u vojnoj bazi u tome gradu, rekli su vojni izvori.


Medicinski izvor u Adenu, najvećem gradu na jugu, potvrdio je broj poginulih i ranjenih vojnika.


Bolnički izvor u Džaru, blizu Zandžibara, rekao je pak da su u tu ustanovu primili trupla šestorice vojnika i četvoricu ranjenih vojnika.


Ovime se značajno povećao broj poginulih na tom području od kada su stotine boraca za koje se pretpostavlja da pripadaju Al Kaidi, preuzele nadzor nad tim gradom, prijestolnicom pokrajine Abjane, uporišta ekstremističke mreže.