Noćna mora za biznis

Teške posljedice za švicarsko gospodarstvo zbog jačanja franka

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"To će imati golemi utjecaj na izvoznike, posebice kompanije koje proizvode u Švicarskoj, kao što su proizvođači satova. Štete će pretrpjeti i bankarski sektor jer će im jačanje franka odgristi veliki dio prihoda iz inozemstva", kaže Michel Juvet, direktor u tvrtki Bordier & Cie.



ZURICH - Snažan skok tečaja franka izazvao je u četvrtak šok u Švicarskoj, jer će to povećati troškove poslovanja tamošnjih kompanija, smanjiti prihode banaka iz inozemstva i naštetiti turizmu, pa su analitičari odmah smanjili procjene rasta gospodarstva.


Samo nekoliko sati nakon što je Švicarska narodna banka (SNB) odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, a cijena ‘švicarca’ skočila za 16 posto u odnosu na europsku valutu, uslijedila su smanjenja procjena rasta gospodarstva.


Analitičari UBS banke srezali su, zbog “značajnog utjecaja” jačanja franka, procjene rasta švicarskog gospodarstva u ovoj godini s 1,8 na 0,5 posto.




Na gospodarska očekivanja najbolje ukazuje pad tamošnjeg SMI burzovnog indeksa za 8,7 posto, što je njegov najveći dnevni pad u 25 godina, pri čemu je izbrisano oko 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti najvećih švicarskih kompanija.


Jačanje franka naštetit će velikim švicarskim izvoznicima, jer na taj način njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju skuplji.


“To će imati golemi utjecaj na izvoznike, posebice kompanije koje proizvode u Švicarskoj, kao što su proizvođači satova. Štete će pretrpjeti i bankarski sektor jer će im jačanje franka odgristi veliki dio prihoda iz inozemstva”, kaže Michel Juvet, direktor u tvrtki Bordier & Cie.


Više od 40 posto švicarskog izvoza ide u eurozonu, a zbog jačanja franka proizvodnja luksuznih proizvoda i turizam bit će na najvećem udaru, stoga ne čudi što su mediji odmah cijeli slučaj nazvali “Frankogedon”.


Noćna mora za biznis


“Očekujemo val upozorenja kompanija o padu dobiti i prihoda, najave smanjenja troškova i outsourcinga. Kompanije se mogu prilagoditi postupnim promjenama tečaja, no ovaj skok franka je brutalan, a posljedice će biti strašne”, kaže Michel Juvet.


Zbog toga su u četvrtak cijene dionica banaka UBS i Credit Suisse pale gotovo 10 posto, dok su se cijene dionica Richemonta, proizvođača luksuznih Cartier satova, i Swatcha strmoglavile 15 posto.


“To je veliki šok, troškovi poslovanja snažno su porasli preko noći”, kaže Marco Dunand, direktor Mercuria, tvrtke za trgovanje sirovinama.


U Švicarskoj sektor trgovanja sirovinama obuhvaća oko 500 kompanija koji pridonosi tamošnjem BDP-u s 3,5 posto, ili 20 milijardi franaka. Te tvrtke zapošljavaju između 10.000 i 12.000 radnika.


“To je apsolutna noćna mora i izvor mogućeg financijskog stresa. Švicarska je uvijek bila jedna od najstabilnijih zemalja u svijetu. No, posljednjih nekoliko godina vlada porezna nesigurnost, regulatorna nesigurnost, a sada i ovaj zaokret u monetarnoj politici”, kaže Marco Durand.


Većina tih tvrtki sirovinama trguje u dolarima, pa i prihode ostvaruje u američkoj valuti, dok plaće isplaćuje u francima. Zbog jačanja franka naglo će im porasti troškovi poslovanja.


Christian Levrat, predsjednik lijevog krila Socijaldemokratske stranke, nazvao je potez Švicarske narodne banke “ozbiljnom opasnošću za desetke tisuća švicarskih radnih mjesta”.


Nakon “SNB dana” očekuje se manje turista


Jačanje franka naštetit će i turizmu jer će cijene aranžmana, kao i ostalih usluga, porasti u odnosu na konkurentske turističke destinacije. Turizam pridonosi švicarskom BDP-u s 3 posto, a hoteli i restorani zapošljavaju 5 posto ukupno zaposlenih u toj zemlji.


I dok će Davos vjerojatno i dalje privlačiti bogate goste, ostale švicarske turističke destinacije vjerojatno će pretrpjeti znatne štete.


Turisti iz Europe ostvaruju oko 37 posto svih noćenja u Švicarskoj, no nakon “SNB dana”, kako su jučerašnji potres Švicarske narodne banke nazvali mediji, može se očekivati manje europskih turista.


Cijena 6-dnevne karte za skijanje u Verbieru, popularnom skijalištu Europljana, skočila je u četvrtak na 347 eura, dok je prije skoka franka koštala 296 eura. Cijene pića i hrane u restoranima također su snažno porasle.


Nakon “SNB dana” neki, pak, slave. Clement Marie, direktor Savoyarde Hotela u francuskom skijalištu Val d’Iseru, samo tri sata vožnje od Geneve, kaže da je jačanje franka velika prilika za privlačenje švicarskih klijenata.


“To bi moglo biti odlično za biznis. S obzirom koliko je malo snijega i gostiju u siječnju, to bi mogao biti Božji dar”, kaže Marie.