Michele Santoro napušta talijansku državnu TV

Televizija RAI potjerala voditelja koji je kritizirao Berlusconija

Slavka Aničić

Santoro bi mogao prijeći na televiziju LA7, no ugovor još nije potpisan. RAI će navodno isplatiti Micheleu Santoru 2,3 milijuna eura 



Talijanska državna televizija RAI i voditelj popularne emisije “Annozero” Michele Santoro prekinuli su suradnju, javlja u utorak list Corriere della Sera.


Ljevičarski orijentirani Santoro je u utorak trebao održati tiskovnu konferenciju kako bi objasnio razloge odlaska s televizije RAI, no konferencija je otkazana jer televizija nije dopustila voditelju emisije “Annozero” da je održi u njenoj zgradi.


Stoga je Santoro, koji u svojim emisijama često kritizira Berlusconija i njegovu vladu, krenuo u potragu za drugom lokalcijom na kojoj će objasniti svoj odlazak, vjerojatno u srijedu.




Navodno je postignuta nagodba prema kojoj će RAI isplatiti Micheleu Santoru 2,3 milijuna eura, piše Corriere della Sera.


Tako je televizija izbjegla mogućnost da o suradnji odlučuje cijeli upravni odbor, što je moglo RAI koštati do sedam milijuna eura.


Direktor dnevnika TG talijanske televizije LA7 Enrico Mentana rekao je pak za Corriere della Sera da je LA7 pregovarala s Micheleom Santorom o suradnji te da bi uskoro poznati voditelj trebao donijeti definitivnu odluku.


»Ništa još nismo potpisali, ali prihvatit ćemo ga objeručke«, nadodao je Mentana.


Jasno je da Santoro odlazi s televizije RAI jer ga uprava smatra neželjenim voditeljem usprkos njegovoj visokoj gledanosti.


»To je samoubilačka odluka televiziej RAI, jer se protivi volji Talijana te narušava kvalitetu televizije«, smatra glasnogovornik stranke Italija vrijednosti (IDV) Leoluca Orlando.


Iako je već bio izbačen s televizije RAI, na temelju sudske odluke Michele Santoro se vratio na državnu televiziju upravo s emisijom “Annozero”. Michele Santoro je do 2005. bio zastupnik Europskog parlamenta.