Vladajući prihvatili drugu opciju

Talijanski premijer Enrico Letta podnosi ostavku

Hina

Odluku o ostavci Letta je donio kad je PD, najveća stranka vladajuće koalicije prihvatila Renzijevu zamisao o ambicioznijoj vladi koja bi Italiju izvukla iz ekonomske krize



RIM Talijanski premijer Enrico Letta u petak će dati ostavku jer ga je njegova demokratska stranka pozvala da odstupi kako bi se formirala nova vlada, kaže se u priopćenju iz premijerova ureda.


Letta će ostavku predati predsjedniku Giorgiu Napolitanu, a očekuje se da on čelniku demokratske stranke (PD) Matteu Renziju da mandat za sastav nove vlade, treće u manje od godinu dana.


Odluku o ostavci Letta je donio kad je PD, najveća stranka vladajuće koalicije prihvatila Renzijevu zamisao o ambicioznijoj vladi koja bi Italiju izvukla iz ekonomske krize.




»Italija ne može živjeti u nesigurnosti i nestabilnosti. Sad smo na prekretnici«, rekao je Renzi pred 140 članova vodstva stranke.


Letta nije bio na tome sastanku kako bi, rekao je, stranka mogla slobodno odlučiti podupire li ga. Matteo Renzi, 39-godišnji gradonačelnik Firenze u prosincu je postao čelnik PD-a. On optužuje Lettu da je nedovoljno učinio jer je nezaposlenost najviša u zadnjih 40 godina, a gospodarstvo je u sedam godina palo za devet posto.


Postane li premijer, Renzi će biti treći uzastopčni talijanski premijer koji je na dužnost dođao bez izbora, nakon tehnokrata Marija Montija i Lette imenovanog u travnju 2013. nakon višetjednog natezanja najjačih stranaka.


Renziju kojega opisuju kao političara oštra jezika, najviša politička dužnost dosad je bila gradonačelništvo u Firenzi. On nije zastupnik u parlamentu i nikad se nije potvrdio na državnim izborima, a često je govorio kako bi premijerom htio postati jedino na temelju mandata koji bi stekao od glasača.


No novi izbori nisu mogući, kaže Renzi, sve dok se ne promijeni sadašnji izborni zakon koji je kriv za dosadašnje pat-pozicije.


»Ideja da se održe izbori donekle je privlačna, ali oni nikomu ne bi jamčili sigurnu pobjedu«, rekao je Renzi u govoru PD-u.