Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Promjene na vidiku

Talijanski populisti likuju nakon izbora u Bavarskoj: 'Arrrivederci Merkel'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2018. u 10:28 2018-10-15T10:28:13+02:00

Rezultati izbora u Bavarskoj znače da je »stari sustav« u Europi na odlasku, izjavio je talijanski desničarski populistički ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

»U Bavarskoj je pobijedila promjena, a Europska unija je izgubila«, rekao je u nedjelju navečer Salvini, koji također obnaša dužnost potpredsjednika talijanske vlade i čelnika desničarske Lige.

Ovo je »povijesni poraz kršćanskih demokrata i socijalista dok prijatelji u AfD-u prvi put ulaze u regionalni parlament«, kazao je on misleći na bavarsku konzervativnu Kršćansko-socijalnu uniju (CSU), Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) lijevog centra i krajnje desnu Alternativu za Njemačku (AfD).

Prvi rezultati pokazuju da su CSU i SPD poraženi na bavarskim regionalnim izborima u nedjelju, dok je AfD osvojio oko 10 posto glasova u svom prvom pokušaju ulaska u parlament u Muenchenu.

»Arrivederci (zbogom) Merkel, Schulz i Juncker«, poručio je Salvini govoreći o kancelarki Angeli Merkel, bivšem predsjedniku Europskog parlamenta i bivšem čelniku SPD-a Martinu Schulzu i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru.

Međutim, talijanski socijaldemokrati (PD) uspjeli su vidjeti nešto pozitivno unatoč lošim rezultatima SPD-a u Bavarskoj.

»Još uvijek je lijepo vidjeti da Zeleni dobivaju gotovo dvostruko više glasova od desničarskih nacionalista«, objavio je na Twitteru bivši šef PD-a i bivši premijer Paolo Gentiloni. »To je također poruka nama«.

Zeleni su osvojili gotovo 20 posto u Bavarskoj i izbili na drugo mjesto.

PD je pao rekordno nisko na ovogodišnjim izborima u Italiji i trenutačno ima 17 posto u ispitivanjima javnog mišljenja. Za razliku od njega, desničarska Liga koja upravlja zemljom zajedno s pokretom Pet zvijezda od lipnja uživa potporu od 33 posto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.