Predsjednik Europskog parlamenta

Tajani: Ljubljana i Zagreb trebaju doći do dogovora oko granice, a za spor o teranu je nadležna EK

Hina

Reuters

Reuters



Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani rekao je u petak kako bi Zagreb i Ljubljana trebali doći do dobrog sporazuma kada se radi o graničnom prijeporu, a što se tiče spora oko vina teran, naglasio je kako je za to nadležna Europska komisija.


Tajani je u petak u Ljubljani zajedno s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i slovenskim premijerom Mirom Cerarom otvorio »Kuću EU-a« gdje će biti smješteni predstavništvo Europske komisije u Sloveniji i informacijski ured Europskog parlamenta.


Tajani je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV na pitanje o graničnom sporu rekao da to trebaju riješiti Zagreb i Ljubljana.»Dvije članice Europske unije i važne zemlje zapadnog Balkana trebaju o tome doći do dobrog sporazuma«, kazao je Tajani. Što se tiče spora dviju država oko vina teran, kazao je da on na to pitanje ne može odgovoriti jer je za njega nadležna Europska komisija.Tajani je tako pokazao više suzdržanosti u odgovorima na pitanja o slovensko-hrvatskim prijeporima od predsjednika Europske komisije Junckera.Juncker je u srijedu u Ljubljani kazao da »uvijek kad se pojave napetosti, zagovara dijalog te da zato Komisija podržava arbitražni proces koji je u interesu obiju strana, te u interesu glatkog, nesmetanog i učinkovitog provođenja zakonodavstva EU-a«.

Također je kazao da je Hrvatska dragovoljno uglavila taj sporazum sa Slovenijom te da se nada da će obje strane u cijelosti bez uvjetovanja poštovati odluku arbitraže kad do nje dođe.




Juncker je također kazao da treba provjeriti tvrdnje slovenskih vinara kako je Hrvatska svoj zahtjev u vezi terana dokumentirala navodnom krivotvorinom.


Europska komisija nedavno je donijela kompromisno rješenje kojim se dopušta prodaja istarskog terana na jedinstvenom europskom tržištu.Juncker nije isključio mogućnost da bi se moglo raspravljati o reviziji te Komisijine odluke, ako slovenski vinari argumentiraju svoje navode.