SAD u ofanzivi

TRGOVINSKI RAT Kanada i Meksiko uzvratili udarac. SAD bi na koncu mogle izgubiti dva milijuna radnih mjesta

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Predsjednik američke trgovinske komore Tom Donhue upozporio je u pismu članovima upravnog odbora da sadašnja trgovinska politika može prijetiti "gospodarskom napretku" te izazvati gubitak više od 2 milijuna radnih mjesta, uglavnom u državama koje su glasale za Trumpa i republikance.



ZAGREB – Kanada i Meksiko već su uzvratili, a Bruxelles tek najavljuje protumjere na “nezakonitu” i “pogrešnu” odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o carinjenju uvoznog čelika i aluminija koju kritiziraju i njegovi republikanci i koja bi mogla voditi u trgovinski rat.


Europska unija, Meksiko i Kanada isprva su bili izuzeti iz carina koje je američki predsjednik Donald Trump u ožujku proglasio na uvozni čelik i aluminij, no u četvrtak je Washington objavio da je izuzeće isteklo i carine su stupile na snagu u petak, 1. lipnja.


Europska komisija, nadležno tijelo za trgovinsku politiku bloka, željela je trajno izuzeće tvrdeći da je EU američki saveznik koji nije odgovoran za prekapacitiranost proizvodnje čelika i aluminija u svijetu.




Argentina, Australija i Brazil dobili trajno izuzeće.


Brzo su na Trumpove carine odgovorili Kanada i Meksiko, koji sa Sjedinjenim Državama razgovaraju o modernizaciji Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).


Kanada, najveći dobavljač čelika za SAD, uvest će carine koje pokrivaju 166 milijarda kanadskih dolara uvoza iz SAD-a, a to uključuje whiskey, narančin sok, čelik, aluminij i druge proizvode, rekla je ministrica financija Chrystia Freeland, kako prenosi Reuters.


Meksiko je najavio “ekvivalentne” mjere na široku paletu američkih poljoprivrednih i industrijskih prozivoda, među ostalim na svinjetinu, voće.


Meksički peso izgubio je 1 posto, a kanadski dolar oko 0,6 posto. Peso je najslabiji u odnosu na dolar u gotovo 5 mjeseci, piše Reuters.


EU o pogrešnoj i nezakonitoj odluci


Europska unija zaprijetila je uvođenjem carina na motorkotače Harley Davidson i burbon, a odluku od četvrtka europski čelnici proglasili su “pogrešnom” i “nezakonitom”.


Narječitiji je bio francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je optužio Trumpa za “ekonomski nacionalizam”, prenosi agencija AFP.


“Mislim da je odluka pogrešna u više aspekata jer odgovara na postojeće međunarodne neravnoteže na najgori način – kršeći i stvarajući ekonomski nacionalizam”, rekao je Macron i dodao “A nacionalizam je rat. Upravo se to dogodilo 30-ih godina”, podsjetio je Macron.


Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da će Francuska odbiti pregovarati “pod pritiskom” carina.


Europljani ne mogu razumjeti odluku donesenu protiv “bliskih saveznika”, a “neprihvatljiva i neopravdana odluka američke administracije imat će ozbiljne posljedice po svjetsko gospodarstvo”, rekao je.


“Ovo nije dobar dan za transatlanske odnose”, rekao je njemački ministar financija Ofal Scholz novinarima po dolasku u kanadsko zimovalište Whistler na sastanak ministara financija i guvernera banaka članica G7 (industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta).


“Europska komisija pripremila je reakcije koje će aktivirati u skladu s međunarodnim propisima i u primjerenim rokovima”, rekao je Scholz.


Najavio je da će američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu reći da će blok odgovoriti na američku odluku o uvođenju 25 posto carina na čelik i 10 posto na aluminij.


“EU će odgovoriti odlučno, ali i inteligentno”, rekao je Scholz i naglasio “američka oduka o jednostranom uvođenju tarifa je pogrešna”, a s “mog stajališta i nezakonita jer imamo jasne propise o tome kako se određuju međunarodne tarife. A ovo je kršenje propisa”, rekao je.


Članice EU dale su široku podršku planu Europske komisije da nametne carine od 2,8 milijarda eura na američki uvoz ako Washington odustane od izuzeća carina za EU.


“Odluka želi li ući u trgovinski sukob sa svojim najvećim partnerom, Europom potpuno je na američkim vlastima”, rekao je Le Maire nakon sastanka s američkim kolegom Wilburom Rossom.


Nezadovoljni Trumpovi republikanci


Objava carina izazvala je val kritika pogođenih zemalja, ali nezadovoljni su i visoki članovi Trumpovih Republikanaca.


Predsjednik američke trgovinske komore Tom Donhue upozporio je u pismu članovima upravnog odbora da sadašnja trgovinska politika može prijetiti “gospodarskom napretku” te izazvati gubitak više od 2 milijuna radnih mjesta, uglavnom u državama koje su glasale za Trumpa i republikance.


Carine su dio Trumpova nastojanja da zaštiti američku industriju i radnike od onoga što on naziva nelojalnom međunarodnom konkurencijom, što je ključna tema njegove politike “Amerika na prvom mjestu.


Vođa Republikanaca u američkom Kongresu Paul Ryan rekao je da “Postoje i bolji načini da se pomogne američkim radnicima i potrošačima”.


“Umjesto da se bavimo stvarnim problemima u međunarodnoj trgovini tim proizvodima, današnja akcija pogađa američke saveznike u vrijeme kada bismo trebali raditi s njima da se borimo protiv nepoštenih trgovačkih praksa iz zemalja kao što je Kina”, rekao je.


Njemački industrijalci: kratkovidan i autodestruktivan potez


U četvrtak navečer njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je američke mjere “nezakonitima” koje nose “rizik od eskalacije koja će u konačnici štetiti svima”.


Udruga njemačkih industrijalaca BDI ocijenila je da je Trumpov potez “kratkovidan i autodestruktivan”.


I britanska vlada razočarana je američkim potezom. “Velika Britanija i članice EU-a su bliski američki saveznici i trebali bi biti trajno izuzeti iz američkih carina”, rekao je glasnogovornik Downing Streeta.