Šou s prijateljstvom

TIJESNA SURADNJA Predsjednik Rusije već četvrti put posjetio Srbiju: Vučićev prijem Putina prkosni je apel Zapadu

Zdenko Duka

Vučićev topli prijem Putina treba shvatiti kao poruku EU-a da ne treba računati na bezrezervnu srpsku lojalnost i da poštuje plan o ulasku Srbije u zajednicu 2025.



ZAGREB Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je jučer međunarodnu zajednicu i Europu da kažu hoće li uskoro biti ukinute kosovske carine na robu iz Srbije, odnosno hoće li će biti nastavljen dijalog između Srbije i Kosova, kako bi znao hoće li organizirati izvanredne izbore ili neće. Jer je »zamolio i pozvao partnere iz EU-a« da jače utječu na Prištinu da ukine carine kako bi se mogli nastaviti razgovori.


– A ako nema dijaloga, nema smetnji da idemo na izbore. Zato je bitno da znamo žele li oni razgovore. Mislim da je važno da vodimo računa o državnim interesima. I zato hoćemo odgovor od Europljana i Prištine. Ako neće biti ukidanja carina, onda treba pružiti šansu i Haradinajevoj ideji da me skinu s vlasti. A to se radi na izborima – rekao je jučer Vučić na konferenciji za novinare koja je bila posvećena četvrtom posjetu Srbiji predsjednika Rusije Vladimira Putina.


Podrška Putinu


Vučić je naravno zahvalio Putinu na dolasku i na potpisanim sporazumima, od kojih je za Srbiju najvažniji plinski sporazum o gradnji centralnog plinovoda u Srbiji. Do kraja 2019. godine očekuje se gradnja konektora od bugarske do mađarske granice, rekao je Vučić, a troškove će podijeliti ruska i srpska strana. Vučić je zahvalio i građanima koji su se okupili ispred Hrama Svetog Save i dodao da veliki broj tih ljudi nije došao zbog njega, nego zbog Putina.





Moskva dijeli zabrinutost srpskog vodstva i građana Srbije zbog rješavanja kosovskog pitanja i zalaže se za uzajamno prihvatljivo rješenje Beograda i Prištine, ali utemeljeno na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, poručio je u četvrtak u Beogradu ruski predsjednik Vladimir Putin, a njegov domaćin srbijanski šef države Aleksandar Vučić naglasio je da bez Rusije neće biti rješenja za Kosovo i istaknuo kako će se prije postizanja bilo kakvog dogovora posavjetovati s ruskim predsjednikom.


Vučić je na tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s Putinom i plenarnog susreta izaslanstava dviju država rekao kako ne može biti optimist, a drži da postizanje rješenja »nije blizu« te da ga »nije realno očekivati u nekom skorijem roku«.


»Mi sve vrijeme pričamo o rješenju, ali ja sam realističan i ne mogu biti optimističan i govoriti o rješenju. U ovom trenutku ga ne vidim«, rekao je Vučić.


Srbija je spremna za razgovore i kompromise s Albancima, rekao je Vučić Putinu, ali i naglasio da »neće pristati na poniženje«.


»To sam rekao Putinu, nikome nećemo dopustiti da ponizi Srbiju«, istaknuo je Vučić i zahvalio na potpori Rusije na očuvanju integriteta i neovisnosti Srbije.


No, Putin je okupljenim ljudima preksinoć samo s dvije riječi zahvalio na dolasku. Zbog toga je Vučić imao potrebu jučer objašnjavati da je Putinov protokol vrlo strog i da se Putin nikad i nigdje ne obraća građanima. Vučić je objasnio da ga je on osobno zamolio da tamo dođe i kaže samo dvije riječi i »čovjek je to učinio i meni i tim ljudima«. Sada, kaže, još očekuje da čuje i da orden koji je dobio od Putina nije pravi.



Vojsci Srbije bi ove godine Rusija trebala isporučiti sedam novih helikoptera, četiri Mi-35 koji su, kako je kazao Vučić, »među najmodernijim i najboljim borbenim helikopterima na svijetu« i tri nova transportna helikoptera Mi-17. Dodao je da će biti nastavljena modernizacija 14 lovačkih aviona MiG-29 ugradnjom kako je rekao, »najmodernijih radarskih sistema«.


Šou s prijateljstvom


BBC je komentirao Vučićev topli prijem Putinu i kao poruku Europskoj uniji da ne treba računati na bezrezervnu srpsku lojalnost i da poštuje plan o ulasku Srbije u Uniju 2025. godine.Na sličnom je tragu i njemački Spiegel. U online izdanju, pod naslovom »Sviraj to ponovno Vladimire« zaključuju da odnos dviju zemalja i nije više tako dobar. Za Srbiju je Rusija, kako Vučić stalno ističe, jedan od najvažnijih strateških partnera. Ali šou s »prijateljstvom« ne može sakriti duboke pukotine u odnosima. Kao i to da je Vučićev prijem Putina zapravo prkosni apel Zapadu da više podrži Srbiju u složenoj političkoj situaciji, kako za Spiegel kaže Jelena Milić iz beogradskog Centra za evroatlanske studije.

Srbijanski predsjednik Vučić neće dugo moći sjediti na dva stolca, koketirajući s Rusijom na jednoj i Zapadom na drugoj strani, a njegov pokušaj da Putinovim posjetom Beogradu i okupljanjem svojih pristaša na dobrodošlici ruskom predsjedniku zasjeni prosvjede protiv njegove autokratske vlasti pokazao se lošom predstavom, jučerašnji su komentari slovenskih medija.


Vučić u Putinu vidi jedinu nadu da bi konačni rezultat na Kosovu mogao biti barem »neriješen«, dok Putin Srbiju, kao zadnju rusofilsku državu o ovom dijelu svijeta, pokušava tješnje vezati uz Rusiju pritisnutu sankcijama Zapada, pod cijenom da ostane neutralna i da bude protiv sankcija Rusiji, navodi u svom glavnom komentaru ljubljansko »Delo«.