Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Tri dana razgovora

TEŠKI PREGOVORI Napokon postignut dogovor o direktivi o autorskim pravima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2019. u 23:00 2019-02-13T23:00:18+01:00

Predstavnici triju europskih institucija, Vijeća, Komisije i Parlamenta konačno su u srijedu navečer postigli suglanost oko novih pravila o autorskim pravima, koja bi trebala donijeti pravednije naknade kreatorima sadržaja na kojima velika sredstava zarađuje internetske platforme.
»Napokon smo dobili moderna pravila o autorskim pravima, što je veliki uspjeh za cijelu EU koji je odavno trebao biti postignut«, izjavio je povjerenik za digitalno tržište Andrus Ansip.
Dogovor je postignut nakon trodnevnog razgovora u kojem sudjeluju predstavnici Vijeća, Komisije i Parlamenta. Sada preostaje da ga službeno potvrdi Vijeće EU-a i Europski parlament na plenarnoj sjednici prije europskih izbora krajem svibnja ove godine.

»Pregovori su bili teški, ali ono što je bitno na kraju je da imamo pravedan i uravnotežen rezultat koji je prikladan za digitalnu Europu: slobode i prava korisnika interneta bit će poboljšani, naši kreatori će biti bolje nagrađeni za svoj rad, a internetsko gospodarstvo će imati jasnija pravila za rad i uspjeh«, dodao je Ansip.
Prijedlog direktive, koji je Komisija predstavila u rujnu 2016. godine, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u povijesti Bruxellesa u kojem su snage odmjeravali na jednoj strani medijske kuće i umjetnička industrija, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta.
Velika bitka se vodila oko članaka 11 i 13 koji daju pravo medijskim izdavačima da monetiziraju svoje sadržaje na internetskim sajtovima poput Google Newsa, a također će moći lakše uočiti i pronalaziti kršenja autorskih prava na sajtovima poput YouTubea.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.