Uhićeno nekoliko stranaca

TELEFONSKE PRIJEVARE Kina od Slovenije traži izručenje uhićenih Tajvanaca iz ilegalnih ‘call centara’

Hina

Kako navodi mariborski list Večer, policija je uz uhićene našla i 31 osobu, državljane azijskoga porijekla, uglavnom s Tajvana, koji se tretiraju kao žrtve trgovine ljudima jer su bili prisiljavani na telefonske prijevare u međunarodnom telefonskom prometu pa im je pružena odgovarajuća zaštita



LJUBLJANA Kina traži od Slovenije izručenje četvorice Tajvanaca uhićenih prošli tjedan u operaciji slovenske policije protiv ilegalnih »call centara«, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.


Slovenska policija otkrila je u nekoliko gradova ilegalne call centre preko kojih su se obavljale telefonske prijevare i u operaciji u četvrtak uhitila je nekoliko Tajvanaca i slovenskih državljana.


Peking zahtijeva od Ljubljane izručenje četvorice uhićenih Tajvanaca koje u skladu s politikom jedne Kine smatra svojim državljanima.




Četvorici Tajvanaca i dvojici slovenskih državljana koji su uhićeni u četvrtak na području Maribora istražni je sudac sudac odredio jednomjesečni pritvor. Zbog trgovine ljudima i organiziranja međunarodne kriminalne djelatnosti prijeti im do 25 godina zatvora ako budu osuđeni, no kineske su vlasti notom od Slovenije zatražile da im izruči Tajvance, otkrivaju u ponedjeljak slovenski mediji koji se pozivaju na priopćenje kineskog veleposlanstva u Ljubljani.


Kako navodi mariborski list Večer, policija je uz uhićene našla i 31 osobu, državljane azijskoga porijekla, uglavnom s Tajvana, koji se tretiraju kao žrtve trgovine ljudima jer su bili prisiljavani na telefonske prijevare u međunarodnom telefonskom prometu pa im je pružena odgovarajuća zaštita.


Kinesko veleposlanstvo u Sloveniji je priopćilo, a prenose mediji, kako Kina ne želi da se uhićeni Tajvanci koje smatra svojim državljanima izruče vlastima na Tajvanu gdje su kazne za takve prijevare niske, što omogućava širenje takve djelatnosti širom svijeta.


Kinezi u priopćenju navode da akcija protiv call centara u Sloveniji nije bila usklađena s Pekingom koji je slovenskim vlastima dao potrebne informacije nego da je u njoj sudjelovao i jedan policajac s Tajvana, navodno pod krinkom »prevoditelja«.


Također navode da je Slovenija u jednoj sličnoj ranijoj prilici Kini odbila izručiti »tajvanske kriminalce«, što je omogućilo da se oni u Sloveniji »osjećaju sigurnim» te da bi takvo daljnje ponašanje škodilo dobrim slovensko-kineskim odnosima.