Nulta tolerancija

TAKO JE TO U SVIJETU Austrijska ekstremna desnica izbacila člana zbog – nacističkog pozdrava

Hina

Ilustracija Pixabay

Ilustracija Pixabay

Slobodarsku stranku osnovali su bivši nacisti, no ona je potom objavila da svoju prošlost ostavlja za sobom te je u više navrata posljednjih godina smjenjivala svoje dužnosnike koje se sumnjičilo za nacizam



Austrijska desničarska Slobodarska stranka (FPO) suspendirala je, nekoliko dana uoči austrijskih parlamentarnih izbora, članstvo u stranci svom niže rangiranom političaru nakon prijave podignute protiv njega zbog pozdravljanja nacističkim pozdravom, objavili su u utorak austrijski mediji.


Gradonačelnik jednog štajerskog gradića podnio je prijavu protiv gradskog vijećnika desne, populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) zbog toga što je ovaj navodno pozdravljao Hitlerovim pozdravom ispruženom rukom i uzvikom »Heil Hitler«.


»Naložio sam odvjetniku da pri državnom odvjetništvu u Grazu podnese prijavu protiv gradskog vijećnika FPÖ-a zbog kršenja zakona o zabrani isticanja simbola iz nacionalsocijalizma«, citira dnevnik Der Standard gradonačelnika gradića čije ime se ne spominje.




Čitav slučaj je prijavila jedna neovisna članica gradskog vijeća koju je desničarski političar navodno pozdravio uzdignutom rukom i uzvikom »Heil Hitler«. Pozadina ovakvog ponašanja, kako je navela za Der Standard, su neslaganja oko procedure izbora novog gradskog vijeća.


Čelnici Slobodarske stranke u Štajerskoj tvrde da su o cijelom slučaju doznali iz medija, ali da su »optužbe uzeli vrlo ozbiljno« te da su zbog toga, »dok se stvar ne raščisti«, članstvo optuženog vijećnika »stavili na led«.


U nedjelju se u Austriji održavaju prijevremeni parlamentarni izbori na kojima FPÖ ima izgleda prestići sada vladajuće socijaldemokrate i ući u vladajuću koaliciju s konzervativcima, koji bi mogli osvojiti trećinu glasova, a u kampanji se, jednako kao i FPO, zauzimaju protiv imigracije i zatvorenih islamističkih zajednica.


Posjedovanje predmeta ili objavljivanje izjava u kojima se glorificira nacizam zabranjeno je u Austriji, u kojoj se rodio nacistički vođa Adolf Hitler i koja je bila pripojena njegovom tzv. Trećem Reichu.


Slobodarsku stranku osnovali su bivši nacisti, no ona je potom objavila da svoju prošlost ostavlja za sobom te je u više navrata posljednjih godina smjenjivala svoje dužnosnike koje se sumnjičilo za nacizam.