Sastanak

Szijjarto: Višegradska skupina danas snažnija nego ikad

Hina



Višegradska skupina koju čine Mađarska, Slovačka, Poljska i Češka snažnija je i učinkovitija nego ikad prije, rekao je u nedjelju za mađarski radio ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, dan uoči proširenog ministarskog sastanka te skupine s Hrvatskom, Austrijom i Slovenijom.


V4 danas ima »snažniji glas koji dopire dalje« nego što bi mogao doprijeti glas pojedinačnih članica, rekao je Szijjarto za Kossuth Radio, a prenijela je mađarska agencija MTI, dodajući da skupina nema namjeru dalje se širiti.


Višegradska skupina nastala je na summitu šefova država i vlada Mađarske, Poljske i Čehoslovačke u mađarskom Višegradu 15. veljače 1991.Slovačka i Češka su postale članice nakon raspada Čehoslovačke 1993., a sve četiri države postale su dio Europske unije 1. svibnja 2004.Szijjarto je naglasio da je »niz zemalja srednje Europe« izrazio interes priključiti se toj inicijativi ili biti joj partner.V4 je odlučio da se neće širiti, budući da veći broj zemalja odmah slabi učinkovitost skupine, objasnio je, dodajući ipak da je Višegradska skupina otvorena za rad u formatu »plus« kako bi uspostavila snažniju suradnju s drugim zemljama pod mađarskim predsjedanjem.Mađarska je prije nekoliko dana preuzela predsjedanje Višegradskom skupinom na sljedećih godinu dana. Szijjarto je dodao će se u ponedjeljak sastanku ministara vanjskih poslova V4 priključiti i šefovi diplomacija Hrvatske Marija Pejčinović Burić i i Slovenije Karl Erjavec, a iz Austrije će stići glavni tajnik ministarstva vanjskih poslova Michael Linhart. Sa svojom hrvatskom kolegicom Szijjarto će održati i bilateralni sastanak.Kada se radi o procesu odlučivanja u Europskoj uniji, zajednička stajališta V4 sada su čimbenik koji zapadnoeuropske zemlje moraju uzimati u obzir, naglasio je mađarski šef diplomacije. Vrijeme u kojem je savez V4 pronašao svoju novu snagu je iznimno povoljno, smatra Szijjarto, budući da se Europska unija nalazi pred povijesnim izazovima, a odgovore koje će na njih dati temeljno će oblikovati budućnost Mađarske i srednje Europe kao cjeline.Komentirajući stajalište prema izbjeglicama, Szijjarto je rekao da ostale tri zemlje V4 dijele stajalište Mađarske koja »nikada neće prihvatiti obavezne izbjegličke kvote«, a njegovo je mišljenje da su i neke druge zemlje shvatile da je izbjeglička politička bila pogrešna.Szijjarto se dotaknuo i ovotjednog posjeta Poljskoj, jednoj od članica V4, američkog predsjednika Donalda Trumpa, nazivajući njegov govor u Varšavi »povijesno važnim « događajem. Trumpov govor bio je govor koji se »temeljio na vrijednostima, kakav dugo nismo čuli, posebno od čelnika neke velike zemlje – a iznad svega američkog«, rekao je, dodajući da je Trump govorio o vrijednostima poput obitelji i vjere.Szijjarto je naglasio kako »nije čudno da nam je drago da je Donald Trump pobijedio na američkim izborima jer jasno je da je vanjska politika koju on predstavlja puno bolja za svijet od politike koju je zastupala bivša demokratska administracija«.