Beat Air Pollution

Svjetski dan okoliša: “Onečišćenje zraka problem na lokalnoj, paneuropskoj i globalnoj razini”

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Svjetski dan okoliša se obilježava na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu iz 1972. godine. Konferencija je te godine bila posvećena okolišu, a na istoj je usvojen i Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).



„U dugotrajnoj i vijugavoj evoluciji ljudske rase na našem planetu, određena je faza postignuta u trenutku kad su ljudi, zahvaljujući ubrzanom ubrzanju znanosti i tehnologije, stekli moć da preoblikuju svoje okruženje na bezbroj načina i bez presedana.“, stoji danas na mrežnim stranicama UN-a.


Svjetski dan okoliša se obilježava na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu iz 1972. godine. Konferencija je te godine bila posvećena okolišu, a na istoj je usvojen i Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Prvi Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen 1974. godine uz slogan „Samo jedna Zemlja”.


Odgovorno ponašanje pojedinca


Iz UN-a poručuju da obilježavanje Svjetskog dana služi za podizanje svijesti javnosti o problemima s kojima se suočavamo. Služi za mobilizaciju političke volje i sredstava da imenuju globalne probleme, ali i da se proslave uspjesi ljudske rase.




Naglašavaju i da UN prihvaća Svjetske dane kao „snažan alat za govorništvo“. Ujedinjeni narodi prepoznaju zaštitu i poboljšanje okoliša kao vrlo važan problem koji utječe na dobrobit ljudi i ekonomski razvoj.


I u našem se Zakonu o zaštiti okoliša, okoliš smatra dobrom od interesa za državu. Piše tako da se “zaštitom okoliša osigurava cjelovito očuvanje kakvoće okoliša, očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, racionalno korištenje prirodnih dobara i energije na najpovoljniji način za okoliš, kao osnovni uvjet zdravog života i temelj održivog razvitka.”


Obilježavanje današnjeg dana pruža mogućnosti proširenja vidika i odgovornog ponašanja pojedinca, kompanija i zajednica u očuvanju i unapređenju okoliša, stoji u izjavi UN-a.


Protiv onečišćenja zraka


Svake godine, Svjetski dan okoliša ima određenu temu koja predstavlja fokus problema. Ove je godina tema u znaku borbe protiv onečišćenja zraka. Iz UN-a poručuju da je to svojevrsni poziv za borbu protiv ove globalne krize.


Tema je odabrana od strane ovogodišnjeg domaćina Kine, a „sve nas poziva da razmislimo kako možemo promijeniti svakodnevne živote u smislu smanjenja onečišćenja zraka, te njegovog doprinosa kod globalnog zatopljenja, ali i našeg zdravlja.


Europska agencija za okoliš objašnjava da je “onečišćenje zraka problem na lokalnoj, paneuropskoj i globalnoj razini.” Izvršni direktor Agencije, Hans Bruyninckx, kaže da onečišćenje nanosi štetu ljudskom zdravlju i ekosustavima, ali i da je potrebno pojačati zakonodavstvo EU i usmjeriti ga prema problemu. “Prema postojećim standardima, veliki dijelovi populacije ne žive u zdravom okruženju.”, stoji na mrežnim stranicama Agencije.  


 Organizatori su ove godine pozivali na globalni pokret, da se stavljanjem zaštitne maske na lice pokaže nacionalnim i svjetskim vođama da želimo udisati čist zrak. Pored ovoga, pružene su i smjernice kojima pojedinac može utjecati na zagađenje zraka, pa je predloženo pješačenje, vožnja biciklom umjesto auta, te korištenje javnog gradskog prijevoza.