Pet faktora

Svjetska banka: Sankcije i cijene nafte prijete rastu ruske ekonomije

Hina

Reuters

Reuters

U Svjetskoj banci ističu pet faktora koji bi mogli negativno utjecati na rast ruske ekonomije u srednjemu roku



ZAGREB Proširenje sankcija i pad cijene nafte neki su od rizika koji prijete rastu ruske ekonomije, ocjenjuje Svjetska banka.


U Svjetskoj banci ističu pet faktora koji bi mogli negativno utjecati na rast ruske ekonomije u srednjemu roku. To su rizik od proširenja sankcijskoga režima, nove financijske nestabilnosti u zemljama u razvoju i usložnjavanje uvjeta globalne trgovine, mogućnost oštroga pada cijene nafte, značajan rast kreditiranja stanovništva u rubljima te nedovoljno učinkovita realizacija infrastrukturnih projekata.


U izvješću Svjetske banke upozorava se i da ruski proračun gubi između jedan i 2,3 posto BDP-a zbog sive ekonomije, čiji udio u ukupnoj ruskoj ekonomiji se procjenjuje između 15,1 i 21,2 posto.




Stručnjaci navode i čimbenike koji bi mogli povoljno utjecati na rusku ekonomiju. To su rast proizvodnosti rada i realizacija nacionalnih projekata usmjerenih k razvoju ljudskoga kapitala.


Prošli tjedan Svjetska banka snizila je procjenu rasta ruskoga gospodarstva s prijašnjih 1,4, na 1,2 posto, zbog pada proizvodnje nafte.