Važno pitanje

Svijet napeto iščekuje Trumpovu odluku o nuklearnom sporazumu s Iranom

Hina

REUTERS

REUTERS

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da će Washington zažaliti ako se povuče iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, koji će se snažno oduprijeti američkom pritisku da ograniči njegov utjecaj na Bliskom istoku



Američki predsjednik Donald Trump bio je kristalno jasan po pitanju nuklearnog sporazuma s Iranom od prvog dana mandata. Nazivao ga je bezumnim, smiješnim i najgorim u povijesti. Večeras će objaviti odluku koju svijet nestrpljivo iščekuje – hoće li povući Sjedinjene Države iz toga ugovora.


Večeras iza 20 sati po srednjoeuropskom vremenu saznat će se hoće li Trumpove kritike ostati na riječima ili će dovesti do zaokreta u američkoj diplomaciji i to u jednom od najvažnijih pitanja vanjske politike u njegovom mandatu.


Trump ima službeno rok do subote da odluči hoće li ponovno uvesti američke sankcije Iranu, ali je odlučio požuriti nekoliko dana.




U siječnju, kada se posljednji put odlučivalo o tome, Trump nije obnovio sankcije Iranu, ali je upozorio da je to posljednji put ako se ne ispravi nekoliko »katastrofalnih nedostataka« iz sporazuma.


Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016.


Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma, ali u želji da privole SAD da ostane u njemu, spremne su razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama.


Riječ je četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.


Otkako je Trump postavio ultimatum u siječnju, američki i europski pregovarači sastali su se više puta kako bi probali naći moguće kompromise za ostanak sporazuma.


Uz Trumpa jedino Izrael


Francuska ministrica obrane Florance Parly izjavila je za radio RTL da iranski nuklearni sporazum nije savršen, ali da je izvor mira u eksplozivnoj regiji. Njime je uspješno zaustavljen iranski nuklearni vojni program i Iranci poštuju taj sporazum, kazala je.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da ne zna što će Trump odlučiti, ali je nakon nekoliko susreta koje je s njim imao tijekom nedavnog trodnevnog državnog posjeta SAD-u izjavio: »Moje je stajalište… da će se on riješiti tog sporazuma zbog unutarnjih pitanja«.


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u međuvremenu je upozorio da bi Trumpovo povlačenje iz sporazuma moglo izazvati rat.


Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da će Washington zažaliti ako se povuče iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, koji će se snažno oduprijeti američkom pritisku da ograniči njegov utjecaj na Bliskom istoku.


On je u ponedjeljak ipak dao naslutiti da bi Iran mogao ostati predan sporazumu čak i ako se SAD iz njega povuče.


I Rusija je objavila da će čvrsto ostati uz iranski nuklearni sporazum i dodatno osnažiti veze s Teheranom ako Trump ostvari svoju prijetnju i povuče se iz dogovora.


Izrael, zakleti neprijatelj Irana, nedavno je predstavio, kako tvrdi, dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji i nakon potpisivanja sporazuma 2015.Teheran je te tvrdnje nazvao »djetinjastim i smiješnim«, tvrdeći da im je cilj utjecati na Trumpovu odluku.

Njemačka i Francuska priopćile su u ponedjeljak da će ostati u nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila iz 2015. čak i ako se Sjedinjene Države iz njega povuku, a njemački ministar vanjskih poslova izjavio je da bi svijet bio manje siguran bez tog sporazuma.