Potpisan sporazum

‘Svijet će vidjeti veliku promjenu’: Završio povijesni summit, Trump pozvao Jong-una u Bijelu kuću

Hina

Reuters

Reuters

Trump će o dokumentu govoriti kasnije popodne na tiskovnoj konferenciji, a zasad je samo kazao da će sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una pozvati u Bijelu kuću i te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka



Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un potpisali su »sveobuhvatan« dokument nakon povijesnog sastanka u Singapuru, ali zasad nisu objavili njegov sadržaj.


Trump će o dokumentu govoriti kasnije popodne na tiskovnoj konferenciji, a zasad je samo kazao da će sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una pozvati u Bijelu kuću i te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka.


»On je jako pametan čovjek koji jako voli svoju zemlju«, kazao je Trump o Kimu kojeg kani pozvati u Bijelu kuću.




Rekao je i kako očekuje da će proces denuklearizacije »početi vrlo, vrlo brzo«.


»Svijet će vidjeti veliku promjenu«, dodao je Kim. »Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe«.


Prethodno su njih dvojica razgovarala u četiri oka, a zatim i s izaslanstvima bila na radnom ručku.


Nakon toga su prošetali vrtom, Trump je Kimu pokazivao i svoj službeni automobil zvan »zvijer«, a na upit novinara kako su prošli razgovori američki je predsjednik rekao: »Velik napredak – stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo tko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro«.


Kim je stajao uz Trumpa šuteći dok je američki predsjednik odgovarao na pitanja novinara, ali ranije je opisao susret kao »dobar uvod ka miru«.


Palac gore


Singapurski summit počeo je povijesnim rukovanjem i osmijesima.


»Drago mi je što vas vidim, gospodine predsjedniče«, rekao je Kim široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac. Trump je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti »sjajan«.


»Doista se izvrsno osjećam«, rekao je Trump. »Ovo će biti sjajan susret i mislim golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam«.


Kim je uzvratio: »Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su … mnoge zapreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovdje«.


Južnokorejci nisu spavali


Stanovnici Južne Koreje pljeskom su u utorak popratili povijesni susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kima Jonga Una u Singapuru, a lokalni mediji ocijenili su da se radi o »razgovorima stoljeća«.


Kad je krenuo povijesni sastanak dvojice čelnika u Singapuru, snimke Trumpa i Kima kako se rukuju i tople riječi koje su razmijenili izazvale su oduševljenje u Seulu i nade u nov početak odnosa s Pjongjangom.


»Nadamo se da će summit biti uspješan i da će nam donijeti potpunu denuklearizaciju, mir i novo doba u odnosima između dviju Koreja i Sjedinjenih Država«, izjavio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.


Moon, čiji su prethodni susreti s Kimom otvorili put summitu u Singapuru, smiješio se i pljeskao zajedno sa svojim ministrima dok su uživo gledali tv prijenos susreta Trumpa i Kima.


Kako je objavio njegov ured, južnokorejski predsjednik proveo je »besanu noć«, prepun uzbuđenja zbog povijesnog sastanka i prvog susreta američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika koji je ikada održan.


List na engleskome Korea Times pozdravio je susret kao korak ka smanjenju napetosti na Korejskom poluotoku, podijeljenom između komunističkog Sjevera i demokratskog Juga već skoro 70 godina.


»Dvojica čelnika svakako su pod velikim pritiskom kako bi razgovor stoljeća postigao uspjeh«, navodi list u uvodniku.


Od Korejskog rata 1950-53. Južna Koreja izrasla je u jednu od najprosperitetnijih zemalja Azije, dok je izolirana Sjeverna Koreja došla u situaciju gospodarske stagnacije ali i prijetnje svojim susjedima razvojem programa nuklearnog naoružanja.


»Nadamo se da će današnji summit ostvariti napredak i otvoriti novo doba mira i prosperiteta«, dodaje list.


Brojni Južnokorejci gledali su tv prijenos susreta u Singapuru na ekranima javnim mjestima poput željezničke postaje u Seulu i uzvicima odobravanja i pljeskom pozdravili Trumpov i Kimov srdačan susret.