Švicarski mediji

Švicarski parlamentarci za proširivanje protokola o slobodnom kretanju na Hrvatsku

Hina

Reuters

Reuters



Većina zastupnika donjeg doma švicarskog parlamenta u utorak se izjasnila za ratifikaciju proširivanja protokola o slobodi kretanja Švicarske i Europske unije i na Hrvatsku, javili su švicarski mediji.


Zastupnici konzervativne desne Švicarske narodne stranke glasovali su protiv. Oni vjeruju da je ratifikacija protokola suprotna želji švicarskog naroda izraženoj na referendumu u veljači 2014. kada je većina glasovala za ograničavanje imigracije.


Švicarska je bila obvezna potpisati protokol otkako je Hrvatska ušla u EU, no odbila je to učiniti nakon referenduma 2014.




Europska komisija zaprijetila je Švicarskoj da će joj uskratiti pristup nekim europskim programima financiranja ako ne usvoji protokol. Tako je Švicarcima od 2014. bio zaleđen program znanstvenog istraživanja Horizon 2020 i Erasmus+, programi studentske mobilnosti.


U ožujku je švicarska vlada objavila da je dogovorila s Bruxellesom proširivanje protokola na Hrvatsku, s time da taj dogovor još traži ratifikaciju u oba doma švicarskog parlamenta.


Švicarska nije članica EU-a ali je zaključila dvadesetak velikih bilateralnih sporazuma s Unijom, koji uključuju i slobodno kretanje ljudi.